Statele din zona euro si guvernul cipriot au inceput o noua runda de negocieri pentru a ajunge la o modalitate acceptabila prin care statul sa colecteze fonduri proprii de 5,8 miliarde de euro, necesare deblocarii unui pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro de la tarile membre ale uniunii monetare, potrivit Mediafax.

Ultimul plan al autoritatilor cipriote prevedea restructurarea Laiki, a doua mare banca din Cipru, si divizarea acesteia intr-o institutie de credit care sa includa activele solide si una cu active neperformante. Depozitele mai mari de 100.000 de euro urmau sa fie incluse in banca cu active neperformante, situatie in care deponentii ar fi urmat sa inregistreze pierderi.

Depozitele de pana la 100.000 de euro, precum si locurile de munca de la Laiki ar fi fost garantate.

Mai multe dintre elementele planului, precum obtinerea a 2 miliarde de euro din nationalizarea unor rezerve ale fondurilor de pensii si emiterea de obligatiuni legate de venituri viitoare din exploatarea unor resurse de gaze naturale, au fost considerate in continuare inacceptabile de catre Germania si Bruxelles.

Citeste si:

"Au existat anumite discutii despre revenirea la varianta initiala, a taxei pe depozite bancare, dar exista obiectii de la banca centrala", a declarat o sursa apropiata situatiei.

Respingerea planului lasa tot mai putin timp Ciprului sa ajunga la un acord cu zona euro asupra modului in care va obtine fondurile de 5,8 miliarde de euro. In lipsa unui acord cu UE si FMI pana luni, Banca Centrala Europeana a avertizat ca va opri accesul bancilor din Cipru la lichiditate de urgenta, fortand astfel un posibil faliment al institutiilor de credit si chiar iesirea Ciprului din zona euro.

"Asteptam sa vina un Mesia sa ne salveze si, binenteles, ca nu este niciunul", a declarat vineri un oficial cipriot, reflectand disperarea care s-a instalat la Nicosia.

Parlamentul din Cipru urmeaza sa se intalneasca mai tarziu pe parcursul zilei de vineri, dupa ce initial avea programata o sedinta dimineata.