Depozitele sectorului privat in bancile din Cipru au scazut cu 2,2%, la 46,4 miliarde de euro, in februarie, inainte ca statul cipriot sa anunte un acord cu zona euro pentru un pachet de imprumuturi externe conditionat de restructurarea dura a sistemului bancar.
Declinul depozitelor, relevat joi de date publicate de Banca Centrala Europeana, este similar evolutiei inregistrate in ianuarie si vine in contextul unui avans de 2,2% al depozitelor din Grecia, la 171 miliarde de euro, scrie cotidianul britanic The Guardian, potrivit Mediafax.

Astfel de cifre sunt volatile, dar sugereaza ca unii deponenti au fost precauti si au transferat banii in strainatate inainte sa fie convenit acordul, la 16 martie, noteaza publicatia.

"Un nou declin al depozitelor din bancile cipriote pare mai mult decat garantat pentru martie. Si mai important, datele care vor fi publicate luna urmatoare vor clarifica in ce masura au reactionat deponentii din alte tari de la periferia zonei euro la anuntul acordului zonei euro", a afirmat Martin van Vliet, economist la ING.

Cipru a incheiat un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro, FMI si Banca Centrala Europeana, care presupune desfiintarea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca din tara, si transferarea activelor viabile si a depozitelor de sub 100.000 euro la Bank of Cyprus, cea mai mare banca cipriota.

Deponentii care detin sume mari in conturile Laiki vor contribui la finantarea programului de bailout. La Bank of Cyprus, deponentii cu economii mai mari de 100.000 de euro vor contribui la recapitalizarea institutiei, in functie de sumele necesare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri