Declinul depozitelor, relevat joi de date publicate de Banca Centrala Europeana, este similar evolutiei inregistrate in ianuarie si vine in contextul unui avans de 2,2% al depozitelor din Grecia, la 171 miliarde de euro, scrie cotidianul britanic The Guardian, potrivit Mediafax.

Astfel de cifre sunt volatile, dar sugereaza ca unii deponenti au fost precauti si au transferat banii in strainatate inainte sa fie convenit acordul, la 16 martie, noteaza publicatia.

"Un nou declin al depozitelor din bancile cipriote pare mai mult decat garantat pentru martie. Si mai important, datele care vor fi publicate luna urmatoare vor clarifica in ce masura au reactionat deponentii din alte tari de la periferia zonei euro la anuntul acordului zonei euro", a afirmat Martin van Vliet, economist la ING.

Citeste si:

Cipru a incheiat un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro, FMI si Banca Centrala Europeana, care presupune desfiintarea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca din tara, si transferarea activelor viabile si a depozitelor de sub 100.000 euro la Bank of Cyprus, cea mai mare banca cipriota.

Deponentii care detin sume mari in conturile Laiki vor contribui la finantarea programului de bailout. La Bank of Cyprus, deponentii cu economii mai mari de 100.000 de euro vor contribui la recapitalizarea institutiei, in functie de sumele necesare.