Bancile din Cipru, inchise incepand de pe 16 martie, vor lucra cu publicul joi, timp de sase ore, pentru prima data in aproape doua saptamani, dupa care vor opri din nou activitatea vineri, in ajunul Pastelui pe rit Catolic, dar si luni, 1 aprilie, de ziua nationala a tarii.
Institutiile de credit cipriote vor inchise vineri, intrucat in SUA si majoritatea statelor din Europa se sarbatoreste Vinerea Mare, potrivit Bloomberg. De altfel, zilele de vineri si de luni sunt declarata nebancare la nivelul zonei euro, intrucat sitemul Target2 de plati si decontari va fi inchis, noteaza Mediafax.

Luni se sarbatoreste si ziua nationala a Ciprului, care este libera pentru sectorul bancar, potrivit unui plan pentru intreg anul, postat pe site-ul bancii centrale a tarii.

Programul de lucru joi este 12:00-18:00 (ora locala).

Bancile au incercat sa se pregateasca cat mai bine pentru reluarea activitatii, cu lichiditati suficiente, dar si cu forte de securitate suplimentare la sucursale, pentru a face fata unui numar mare de clienti.

Desi au luat in calcul un aflux mare de persoane care sa incerce sa-si retraga bnii sau sa protesteze din cauza pierderilor pentru deponenti prevazute in restructurarea sectorului bancar, situatia era calma la sucursalele bancilor cu numai catva ore inainte de deschidere.

"In locul unei retrageri masive de bani din banci, sunt jurnalisti care alearga de la o sucursala la alta - iar vestea buna este ca nu au gasit niciun semn de probleme", potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Eventuale retrageri masive au fost, probabil, descurajate si de masurile dure de control al capitalului impuse de stat.

Astfel, deponentii la bancile din Cipru nu mai au voie sa scoata din tara mai mult de 3.000 euro in numerar la un drum in strainatate, iar tranzactiile cu cardul de debit sau de credit in afara tarii au fost limitate la 5.000 euro de persoana pe luna, autoritatile sustinand ca masurile vor fi valabile timp de 7 zile.

Guvernul din Cipru a anuntat miercuri masurile de control asupra circulatiei capitalului, care limiteaza strict iesirea banilor din tara, dar afecteaza si activitatea economica interna, prin suspendarea posibilitatii de a incasa cecuri in numerar, obligarea detinatorilor de depozite la termen sa nu se atinga de bani pana la expirarea contractului si introducerea unei proceduri de avizare pentru plata importurilor.

Ciprul a incheiat un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro, FMI si Banca Centrala Europeana, care presupune desfiintarea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca din tara, si transferarea activelor viabile si a depozitelor de sub 100.000 euro la Bank of Cyprus, cea mai mare banca cipriota.

Deponentii care detin sume mari in conturile Laiki vor contribui la finantarea programului de bailout. La Bank of Cyprus, deponentii cu economii mai mari de 100.000 de euro vor contribui la recapitalizarea institutiei, in functie de sumele necesare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri