Coreea de Nord ascunde minutios toate urmele testelor sale nucleare din februarie, alimentand suspiciunea ca foloseste un nou model de bomba cu uraniu puternic imbogatit, a anuntat cotidianul The Washington Post, citat de Mediafax.
Citand oficiali americani sub acoperirea anonimatului si experti in armament, cotidianul explica faptul ca efectele exploziei din 12 februarie au fost limitate in mod remarcabil si ca putine urme radioactive au scapat in atmosfera.

Administratia americana a anticipat testul nuclear si l-a supravegheat indeaproape pentru a putea strange reziduurile care ar fi putut dezvalui componentele bombei, potrivit articolului.

Or, in zilele care au urmat exploziei, captatorii americani si sud-coreeni nu au reusit sa depisteze urmele de gaz radioactiv uzuale in niciuna dintre cele 120 de statii de supraveghere situate in apropiere de locul testelor nucleare sau in directia vantului, potrivit cotidianului american.

Un avion japonez a inregistrat pentru scurt timp un nivel ridicat de izotop radioactiv, xenon-133, dar acest fenomen nu a fost considerat convingator, potrivit Washington Post.

Potrivit cotidianului, absenta datelor concrete in urma testelor sugereaza o tentativa deliberata a Coreei de Nord de a impiedica eliberarea in atmosfera a unor gaze revelatoare, fara indoiala prin saparea adanc in pamant a cavitatii care a servit la efectuarea testelor nucleare.
In primele sale doua teste nucleare, se crede ca Phenianul a folosit fara indoiala plutoniu extras din stocurile pe care tara le-a acumulat in anii '90, afirma cotidianul.

Dar in cazul reusitei unui test de bomba cu uraniu, aceasta ar confirma ca Phenianul a dus la bun sfarsit o a doua procedura care conduce la fabricarea de arme nucleare prin folosirea resurselor sale abundente de urnaiu natural si a unei noi tehnologii de imbogatire, potrivit Washington Post.

O bomba cu uraniu puternic imbogatit ar spori ingrijorarea privind cooperarea dintre Coreea de Nord si Iran, potrivit cotidianului. Iranul, care a semnat anul trecut acorduri de cooperare tehnica si stiintifica cu Phenianul, lucreaza la tehnologia pe baza de uraniu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri