Ministerul Apararii, care a confirmat joi instalarea de catre Phenian a primei rachete pe coasta de est, nu a facut comentarii cu privire la aceasta noua informatie, potrivit Mediafax.

"S-a confirmat ca nord-coreenii au transportat cu trenul, la inceputul saptamanii, doua rachete (de tip) Musudan cu raza medie de actiune catre coasta de est si le-au instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare", a declarat un oficial de rang inalt citat de agentie.

Racheta de tip Musudan, dezvaluita prima data la o defilare militara in octombrie 2010, ar avea o raza de actiune teoretica de aproximativ 3.000 de kilometri, adica ar avea capacitatea de a atinge Coreea de Sud si Japonia.

Raza de actiune a rachetei poate atinge aproximativ 4.000 de kilometri in cazul in care aceasta are o incarcatura usoara, putand, deci, sa loveasca, in mod teoretic, Insula Guam, in Pacific, pe care se afla baze militare americane importante.

Coreea de "Nord este aparent pregatita sa lanseze aceste rachete fara avertisment", a declarat un oficial sud-coreean de rang inalt.

Presa sud-coreeana si japoneza scria joi ca Phenianul pare sa fi pozitionat pe coasta de est o intreaga baterie de rachete de tip Musudan. Surse militare citate de Yonhap afirmau ca nord-coreenii ar putea efectua un tir de racheta pe 15 aprilie, data marcarii zilei de nastere a fondatorului regimului stalinist nord-coreean Kim Il-sung, care a murit in 1994.