El l-a calificat pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan, al carui regim sustine rebeliunea, drept "idiot si "imatur", potrivit Mediafax.

"Toata lumea stie ca daca Siria va fi impartita sau daca fortele teroriste vor prelua controlul asupra tarii va exista o contagiune directa in tarile vecine", a declarat el in acest interviu pentru postul Ulusal si ziarul Aydinlik, difuzat integral pe pagina de Facebook a presedintiei siriene.

"Ulterior va exista un efect de domino in tari situate, poate, departe de Orientul Mijlociu, la vest, la est, la nord si in sud. Acest lucru va insemna o instabilitate timp de multi ani, poate timp de decenii", a avertizat al-Assad.

Interviul a fost realizat marti, iar fragmente au fost difuzate timp de mai multe zile pe pagina de Facebook a presedintiei siriene.

In primele fragmente, al-Assad l-a acuzat pe Erdogan ca a mintit pe tema conflictului din Siria, care s-a soldat potrivit ONU cu peste 70.000 de morti in decurs de doi ani.

"Incendiul din Siria se va propaga in Turcia, (dar) din nefericire (Erdogan) nu vede aceasta realitate", a declarat presedintele sirian. "Erdogan actioneaza impreuna cu Israelul pentru a distruge Siria (...), dar statul sirian nu s-a prabusit, iar sirienii au rezistat", a adaugat el.

"Guvernul turc contribuie in mod direct la uciderea poporului sirian (...). Erdogan incearca sa reproduca trecutul negru dintre arabi si turci", a continuat al-Assad, referindu-se la Imperiul Otoman, care a dominat vaste regiuni arabe timp de patru secole.

"Nu trebuie sa permitem unor lideri idioti si imaturi sa distruga aceasta relatie" dintre Turcia si arabi, a spus el, referindu-se la Erdogan.

El a mai declarat ca Liga Araba "nu are legitimitate", reactionand fata de hotararea organizatiei panarabe de a acorda mandatul Siriei opozitiei.

Al-Assad refuza sa paraseasca puterea si ii asimileaza pe rebelii care vor indepartarea regimului sau unor "teroristi".

El a legat lansarea unui dialog cu opozitia de lipsa unui amestec din strainatate. "Trebuie ca acesta sa fie un dialog intersirian, fara ingenta straina. Aceasta este singura linie rosie. Aceasta tara apartine tuturor sirienilor, ei pot sa dicute despre ceea ce vor", a spus al-Assad.

Liderul Coalitiei opozitiei Ahmed Moaz al-Khatib s-a declarat pregatit, in ianuarie, sa participe la negocieri directe cu reprezentanti ai regimului, avand ca unic obiectiv plecarea lui al-Assad. Ulterior, el a afirmat ca regimul a inchis usa unor astfel de negocieri, continuand sa bombardeze intreaga Sirie.

Presedintele al-Assad i-a atacat si pe membrii miscarii Fratii Musulmani din Siria, cea mai influenta componenta a opozitiei. "Din experienta noastra cu ei, de aproximativ 30 de ani, stim ca este vorba despre niste oportunisti care folosesc religia pentru a atinge scopuri personale", a subliniat el.

Confreria a condus o revolta impotriva regimului lui Hafez al-Assad, tatal lui Bashar, in anii '80, o revolta care a fost reprimata in mod brutal, zeci de mii de persoane fiind ucise la Hama (centru) in 1982.