"Guvernul chinez a cerut deja Coreei de Nord sa asigure de indata securitatea diplomatilor chinezi in Coreea de Nord, confrom Conventiei de la Viena, dreptului si practicilor internationale", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, citat intr-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Ambasada Chinei functioneaza in continuare "normal", a precizat el, potrivit Mediafax.

Intr-o convorbire telefonica cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, ministrul chinez de Externe Wan Yi si-a exprimat o "mare ingrijorare" cu privire la tensiunile in crestere in peninsula coreeana.

"Ne opunem oricarui act si oricarei declaratii provocatoare ale oricarei parti din aceasta regiune si nu permitem perturbari la portile Chinei", a declarat el, potrivit unui comunicat oficial difuzat sambata seara.

Potrivit New York Times, Statele Unite exercita presiuni asupra Chinei ca, la randul ei, sa exercite presiuni asupra regimului stalinist nord-coreean, altfel riscand sa fie nevoita sa se resemneze cu o suplimentare a prezentei americane in imediata sa vecinatate.

Citeste si:

Beijingul este singurul aliat al Phenianului, principalul sau partener comercial si donator de fonduri.

Coreea de Nord, care a instalat a doua racheta cu raza medie de actiune pe coasta de est si ameninta cu efectuarea unor lovituri, inclusiv nucleare, impotriva unor obiective americane, a avertizat vineri ca nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice din Phenian incepand de la 10 aprilie.

Majoritatea guvernelor straine vizate au sugerat ca nu intentioneaza sa isi retraga personalul de la Phenian imediat, inclusiv cele sapte state membre UE prezente in Correa de Nord (Germania, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Romania, Cehia si Bulgaria).

ONU nu intentioneaza, de asemenea, sa evacueze. Personalul ONU in Coreea de Nord "ramane angajat in activitatea sa umanitara si de dezvoltare in intreaga tara", a declarat Martin Nesirky, un purtator de cuvant al ONU, la New York.