Siria si Hezbollah ameninta ca vor deschide un front impotriva Israel

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, si liderul miscarii Hezbollah, Hassan Nasrallah, ameninta ca vor redeschide un nou "front de rezistenta" impotriva Israelului, in zona Inaltimilor Golan, ca reactie la raidurile aeriene israeliene si pe fondul situatiei conflictuale din Siria.

Bashar al-Assad si tatal sau, Hafez al-Assad, au pastrat armistitiul patru decenii in zona Podisului Golan, aflat sub controlul Israelului, in pofida starii de razboi dintre cele doua tari, noteaza Mediafax.

Dar, dupa raidurile aeriene efectuate de Israel in Siria saptamana trecuta, Bashar al-Assad a amenintat, potrivit presei libaneze si israeliene, ca va transforma Inaltimile Golan intr-un "front de rezistenta", sugerand ca a ordonat gruparilor subordonate sa lanseze atacuri impotriva statului evreu.

La randul sau, aliatul Damascului, Hassan Nasrallah, liderul miscarii siite libaneze Hezbollah, a promis ca va intensifica atacurile pentru "eliberarea Podisului Golan". Ca reactie la raidurile aeriene israeliene, Nasrallah a declarat ca Siria va intensifica livrarile de armament destinate miscarii Hezbollah, care a fost implicata intr-o conflict cu Israelul, cateva saptamani, in anul 2006.

Aviatia militara israeliana a efectuat mai multe raiduri la periferia Damascului, saptamana trecuta, atacand vehicule care ar fi transportat arme destinate miscarii siite Hezbollah.

Siria se confrunta, de peste doi ani, cu revolte reprimate violent si cu confruntari armate intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad si fortele militare ale opozitiei. Bilantul confruntarilor este, potrivit estimarilor ONU, de peste 70.000 de morti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri