Rusia a condamnat luni bombardarea cu o zi inainte a Ambasadei sale de la Damasc, indemnand la "fapte" impotriva terorismului si mobilizand, potrivit Washingtonului, 28 de avioane de lupta in Siria, relateaza AFP in pagina electronica.

Potrivit unor oficiali americani, este vorba despre bombardiere de tip Su-24 si de avioane pentru atac la sol de tip Su-25, mobilizate in provincia Lattakia, in vestul Siriei, un fief al presedintelui sirian Bashar al-Assad. "Au implementat capacitatea de a efectua bombardamente. Unde, cand si in sprijinul cui nu stim", a rezumat, sub protectia anonimatului, unul dintre oficialii contactati de AFP.

Ministerul rus de Externe a indemnat, intr-un comunicat, la "actiuni concrete", dupa caderea, duminica, pe teritoriul reprezentantei diplomatice rusesti, in capitala siriana, a unui obuz care insa nu a provocat pagube. "Obuzul a fost tras din cartierul Jobar, unde s-au baricadat grupari ostile Guvernului sirian", a acuzat Moscova, conform Mediafax.

Apreciind ca acest bombardament a constituit un "act terorist", diplomatia rusa a anuntat ca asteapta "o condamnare clara din partea intregii comunitati internationale, inclusiv a actorilor regionali" si a reclamat "fapte, nu doar vorbe". Ambasada Rusiei la Damasc nu a fost atinsa pentru prima data de tiruri. In mai, un barbat a fost ucis in apropiere, in circumstante asemanatoare.

Presedintele rus Vladimir Putin a tinut, cu doar cateva ore inainte de emiterea acestui comunicat, sa ii ofere asigurari lui Benjamin Netanyahu, prezent la Moscova in compania sefului Statului Major, generalul Gadi Eisenkot, si a sefului serviciilor militare de informatii, generalul Herzl Halevy. "Politica rusa in orientul Mijlociu va fi intotdeauna responsabila", a dat asigurari Putin, adaugand ca aliatul sau sirian nu intentioneaza sa atace Israelul.

"Noi intelegem ca armata siriana si Siria, in general, se afla intr-o asemenea situatie incat nu pot deschide al doilea front. Siria incearca doar sa-si pastreze independenta", a adaugat presedintele rus.

Ingrijorarile Israelului

La inceputul intalnirii sale cu presedintele rus, Netanyahu a acuzat atat Siria, cat si Iranul, ca vor "sa deschida al doilea front" - impotriva Israelului - si s-a declarat hotarat sa puna capat livrarilor de armament catre Hezbollah, prin Siria si Iran. "Era foarte important sa venim la Moscova, pentru a ne clarifica politica si a face astfel incat sa nu existe nicio neintelegere", a precizat premierul israelian.

In comunicatele de presa emise separat, cei doi nu au evocat, in schimb, acuzatiile formulate impotriva Rusiei de catre Statee Unite, care a denuntat, de mai multe saptamani, o consolidare a prezentei militare ruse in Siria. Statele Unite sunt ingrijorate, de mai multe saptamani, din cauza acestei consolidari, vizand sa sporeasca ajutorarea lui al-Assad.

Moscova a dezmintit c-ar fi adoptat masuri suplimentare in vederea unei asemenea consolidari a prezentei sale in Siria, unde conflictul dintre putere si fortele rebele s-a soldat cu peste 250.000 de morti in patru ani si jumatate. Insa Kremlinul isi apara sustinerea Damascului, al carui principal aliat este, si indeamna la formarea unei coalitii mai largi impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), care sa includa Siria si Irakul.

Moscova si Washingtonul au purtat saptamana trecuta, pentru prima data, un dialog pe plan militar despre situatia din Siria, o conversatie la telefon considerata "constructiva" intre ministrii rus si american ai Apararii Serghei Soigu si Ashton Carter. In pofida faptului ca Israelul incearca sa se tina cat mai departe de conflictul din Siria, acesta a provocat in ultimele luni tensiuni puternice si incidente grave pe linia de demarcatie dintre Israel si Siria. Potrivit presei israeliene, oficiali militari se tem ca prezenta militara rusa, in cazul in care se adevereste, ar putea sa limiteze marja de manevra a aviatiei israeliene.

Cotidianul israelian de stanga Haaretz scrie ca vizita lui Netanyahu la Moscova "pare sa reflecte lipsa sa de incredere in capacitatea si vointa Statelor Unite de a proteja interesele in domeniul securitatii" din Israel, in contextul in care premierul israelian urmeaza sa il intalneasca pe presedintele american Barack Obama pe 9 noiembrie.

Sursa foto: avion de vanatoare, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri