Reprezentantii calugarilor au cerut statutul special si in timpul unei intalniri in aprilie cu premierul Antonis Samaras, insa discutiile nu au fost facute publice.

Un reprezentant al guvernului a fost trimis sa se intalneasca cu oficiali de la Muntele Athos pentru a-i calma, potrivit presei elene, citate de portalul GreekReporter.

"Nu vom accepta niciun politician la festivitati"

"I-am spus foarte clar premierului, chiar daca nu a fost anuntat public. Nu vom accepta niciun politician la festivitati daca aceasta situatie nu este rezolvata imediat si cu o legislatie care sa dureze pentru totdeauna. Discutia cu premierul a fost vaga si nu suntem multumiti. Vrem angajamente speciale, care sa dureze pentru todeauna", a declarat reprezentantul unei manastiri pentru cotidianul elen Ethnos, potrivit Mediafax.

In timpul ceremoniilor pentru sarbatorirea a 100 de ani de la incorporarea in statul elen se va sublinia ca Muntele Athos este o regiune cu administratie autonoma, a spus el.

Citeste si:

In noiembrie anul trecut, la sarbatorirea a 100 de ani de la eliberarea regiunii de sub controlul Imperiului Otoman, singurii oficiali guvernamentali invitati au fost un viceamiral si mai multi ofiteri de marina.

Regiunea, un centru spiritual al crestinismului ortodox unde se afla mai multe zeci de manastiri si schituri, se afla politic in subordinea Ministerului Afacerilor Externe de la Atena, iar religios sub autoritatea Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului.

Sursa foto: athosfriends.org