"O ancheta este in curs asupra acestui caz si pot sa va asigur ca persoana responsabila de aceste scurgeri (de informatii) extrem de daunatoare este necesar sa dea socoteala", a declarat Holder intr-o conferinta de presa, la Dublin, transmisa in direct de serviciul audiovizual al Comisiei Europene (CE) la Bruxelles.

Holder a facut aceste declaratii, in urma unei intalniri cu comisarii Viviane Reding (Justitie) si Cecilia Malmström (Afaceri Interne), cand a fost intrebat de ce nu a lansat justitia americana un mandat de arestare pe numele fostului angajat al unui subcontractor al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), noteaza Mediafax.

Edward Snowden, in varsta de 29 de ani, care s-a refugiat la Hong Kong de la 20 mai, a declarat miercuri ca vrea sa ramana in acest teritoriu autonom chinez pentru a "lupta cu Guvernul american in tribunale".

Aceste scurgeri de informatii "au adus atingere securitatii natioanle a Statelor Unite, ele pun in pericol securitatea poporului american si securitatea oamenilor din tarile aliate. Am incredere in faptul ca persoana responsabila va da socoteala", a insistat Holder.

Directorul FBI Robert Mueller a confirmat joi ca o ancheta penala a fost lansata impotriva lui Snowden.

Snowden are documente privind atacurile cibernetice in China

Fostul consultant american Edward Snowden, aflat la originea dezvaluirilor despre programele secrete americane de supraveghere a comunicatiilor, detine documente secrete privind tinte de piratare in Hong Kong si China, anunta vineri cotidianul South China Morning Post (SCMP), citat de AFP.

Cotidianul din Hong Kong afirma ca a consultat un extras din dosarele detinute de catre Edward Snowden in cursul unui interviu cu el in metropola chineza, unde s-a refugiat din 20 mai, dupa ce a trimis informatii explozive la The Guardian si Washington Post.

Acel extras contine adrese de IP (Internet protocol, numarul de identificare pentru un calculator conectat) vizate si data patrunderilor in sisteme. SCMP nu a publicat adresele si nici nu a identificat persoanele sau institutiile vizate.

Potrivit publicatiei, documentele precizeaza daca o operatiune este in curs sau incheiata si par sa arate un nivel de reusita a tentativelor de patrundere in sistem de 75%.

"Nu stiu ce tip de informatii cauta pe aceste aparate, stiu doar ca utilizarea mijloacelor tehnice pentru a patrunde fara autorizare in aparate civile este o incalcare a dreptului si este indoielnica din punct de vedere etic", a declarat Edward Snowden pentru cotidianul in limba engleza.

Tanarul in varsta de 29 de ani, care a fugit in Hong Kong, a acordat miercuri un nou interviu pentru cotidianul SMCP in care afirma ca vrea sa ramana in teritoriul autonom chinez, de unde intentioneaza sa "combata administratia americana in tribunale".

Fostul consultant al puternicei agentii de informatii NSA a evocat, de asemenea, metodele americane de spionaj, precizand ca Statele Unite au acces la "sute de mii de calculatoare", inclusiv din Hong Kong si China.

Beijingul a anuntat joi ca nu are "nicio informatie de oferit" despre american.

Spionajul informatic este o sursa frecventa de frictiuni intre cele doua puteri ale planetei si s-a aflat pe agenda de discutii a intalnirii de sambata trecuta dintre presedintele american Barack Obama si omologul sau chinez Xi Jinping.