Presedintele chinez Xi Jinping a declarat ca oficialii guvernamentali nu ar trebui judecati numai pe baza performantelor in ceea ce priveste cresterea economica, un nou semnal ca liderii de la Beijing sunt pregatiti pentru un ritm mai lent de expansiune a economiei, transmite Bloomberg, care citeaza agentia chineza Xinhua.

In luna mai, Xi a afirmat ca China nu va sacrifica mediul inconjurator pentru a asigura cresterea economica pe termen scurt.

China, a doua mare economie a lumii, trece prin cea mai severa criza de lichiditate din ultimul deceniu, deoarece guvernul incearca sa elimine creditarea speculativa din sistemul bancar.

"Xi legitimizeaza in continuare cresterea economica mai lenta. Este important ca oficialii de la nivelul administratiei locale sa stie ca a scazut importanta cresterii economice. Vor fi mai putine presiuni asupra guvernelor locale sa umfle prognozele de crestere economica", comenteaza pentru Bloomberg un manager de active din Hong Kong.

Citeste si:

China are nevoie de o crestere economica medie de aproximativ 7% pentru a dubla Produsul Intern Brut pe locuitor pana in 2020, fata de nivelul din 2010, a declarat in luna mai premierul chinez Li Keqiang, dupa o intalnire la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel.

In ultimii 10 ani, China a inregistrat o crestere economica medie de 10,5% pe an, sprijinita de creditare, investitii publice si exporturi.

Pentru acest an, guvernul are o prognoza de crestere economica de 7,5%, insa criza de lichiditate ar putea cauza ratarea acestei tinte, anticipeaza analistii Goldman Sachs.