O propunere sustinuta de Partidul Piratilor din Islanda, de a i se acorda cetatenie fostului consultant american al NSA Edward Snowden, a fost lansata joi in Parlamentul islandez, relateaza Daily Mail, in editia electronica.

Propunerea a fost lansata de catre deputatul Partidului Stanga Verde Ogmundur Jónasson, sustinut de catre Helgi Hrafn Gunnarsson, membru al Partidului Piratilor. Decizia ar putea fi luata la acest sfarsit de saptamana, inainte de incheierea sesiunii parlamentare, noteaza Mediafax.

"Noi am vrut sa facem asta mai devreme", a scris Helgi Hrafn Gunnarsson pe pagina sa de Facebook. "Dar cetatenia este o problema extrem de delicata atunci cand este acordata de catre Parlament si nu prin intermediul proceselor legale obisnuite", a adaugat membrul Partidului Piratilor.

Ideea nu a primit o sustinere puternica in Parlament, dar a fost inaintata Comisiei pentru afaceri juridice.

Edward Snowden, un fost consultant american al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), se afla la originea unor dezvaluiri despre un program secret al Statelor Unite de supraveghere a comunicatiilor la nivel mondial.

De asemenea, Snowden are un prieten in Islanda, in fostul canditat la alegerile prezidentiale, Asthor Magnusson, care strange semnaturi pentru a-i acorda cetatenie fostului consultant american.

"Fac apel la cel mai vechi Parlament din lume, Althing din Islanda, sa-i acorde cetatenie lui Edward Joseph Snowden si sa-l ajute sa ajunga in siguranta in Reykjavik", a afirmat Magnusson.

Un caz similar de acordare a cetateniei a avut loc in 2005, cand maestrul de sah Bobby Fischer a reusit sa paraseasca Japonia si sa scape de urmarirea penala pentru incalcarea sanctiunilor americane impuse fostei Iugoslavii.

Islanda gazduieste site-ul controversat al lui Julian Assange, WikiLeaks, celebru pentru dezvaluirile secrete din politica si care a incearca sa-l sustina pe Snowden.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sapte tari in care studiile superioare sunt GRATUITE