25 Iulie 2013

Putin recunoaste: Biserica Ortodoxa este un partener al puterii politice



Presedintele rus Vladimir Putin apreciaza ca Biserica Ortodoxa Rusa este un "partener natural" al puterii politice, intr-un film difuzat de un post public de televiziune, subliniind asupra unei renasteri a Bisericii, o victima a represiunii in perioada sovietica, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"In momentele cele mai critice ale istoriei noastre, poporul nostru s-a intors la radacini, la religia crestina si la valorile spirituale", a declarat Putin in "Al doilea botez al Rusiei", un film de doua ore realizat de Departamentul pentru Comunicare al Bisericii Ortodoxe Ruse si difuzat de postul public Rossia.

Intervievat, alaturi de Patriarhul ortodox rus Kiril si alti prelati de rang inalt, Putin a apreciat ca Biserica a umplut "vidul moral" creat de absenta unor repere, dupa prabusirea fostei Uniuni Sovietice, in 1991.

"A fost o renastere naturala a poporului rus", a adaugat el.

"Exista numeroase axe de cooperare intre Biserica si stat", a continuat Putin.

Potrivit filmului, Rusia a construit in fiecare an aproximativ 1.000 de biseirici ortodoxe in lume, un fapt "fara precedent in istoria crestinismului".

Unii observatori constata, de mai multi ani, o consolidare a legaturilor intre statul rus si Biserica Ortodoxa Rusa, condusa incepand din 2009 de catre Patriarhul Kiril. Televiziunea publica transmite in mod frecvent discursuri sustinute de catre Partiarh si sarbatori religioase.
Intr-un discurs adresat natiunii, sustinut in decembrie, Putin a deplans lipsa de "valori spirituale" si valori traditionale in Rusia, citand o predica a Patriarhului, care a apreciat ca religia este "singura valoare spirituala" in societate.

Numeroase voci au criticat Rusia, protestand fata de un loc tot mai important oferit religiei in scoli, unde preoti sustin, in prezent, cursuri de "cultura ortodoxa".

Condamnarea, anul trecut, la doi ani de inchisoare a unor tinere membre ale grupului contestatar rus Pussy Riot pentru interpretarea unei rugaciuni "anti-Putin" in Catedrala din Moscova, a reflectat, in opinia unor observatori, strangerea legaturilor intre stat si Biserica.
Putin le-a reprosat tinerelor ca "submineaza fundamentele moralei" si a aprobat condamnarea lor.



Citeste si