UGTT a anuntat intr-un comunicat o greva generala vineri dupa aceasta "crima odioasa" si ca raspuns, compania Tunisair si filiala sa Tunisair Express au anuntat anularea tuturor zborurilor programate vineri.

Dupa asasinarea lui Brahmi, ucis joi in apropiere de Tunis, sute de persoane au manifestat in centrul capitalei si in provincie, in special la Sidi Bouzid, regiunea natala a deputatului, a carui familie si ai carui sustinatori acuza islamistii de la putere ca se afla in spatele crimei.

Vestea a zguduit tunisienii in acesta zi libera ce marca 56 de ani de la infiintarea Republicii si sute de persoane au invadat centrul capitalei pentru a denunta asasinatul, acuzand si ele partidul Ennahda, care a dezmintit orice implicatie.

Acest asasinat intervine la aproape sase luni dupa ce al lui Chokri Belaid, o alta figura a stangii tunisiene. Familia sa a imputat aceasta crima unui grup islamist radical.

In strainatate, Franta, Statele Unite, Elvetia, Algeria si Parlamentul European au denuntat asasinatul, iar Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a cerut "o ancheta rapida si transparenta". Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a condamnat "cu cea mai mare fermitate" asasinatul si a cerut Tunisiei un "raspuns cetatenesc si pasnic" la aceasta crima.

"Brahmi a fost impuscat mortal la iesirea din domiciliul sau", a anuntat laconic Ministerul de Interne intr-un comunicat, fara sa precizeze circumstantele.

Potrivit televiziunii nationale Watanya si agentiei oficiale TAP, Mohamed Brahmi, coordonatorul general al Miscarii Populare si membru al Adunarii Nationale Constituante (ANC), a fost impuscat mortal in fata domiciliului sau din regiunea Ariana, la nord de Tunis.

"Cadavrul sau a fost ciuruit de gloante in fata sotiei si copiilor sai", a declarat la radio Mohsen Nabti, membru al biroului politic al Miscarii Populare.

Potrivit televiziunii, el a fost ucis cu 11 gloante trase de la mica distanta de persoane necunoscute.

Mohamed Brahmi, in varsta de 58 de ani, la fost ales deputat la Sidi Bouzid, leaganul revolutiei care a indepartat de la putere regimul lui Ben Ali in 2011.

Acest barbat foarte critic fata de islamisti a demisionat la 7 iulie din functia de secretar general al Miscarii Populare, miscare pe care a fondat-o, declarand ca formatiunea sa a fost infiltrata de islamisti.

Familia sa a imputat asasinatul partidului aflat la putere. "Acuz Ennahda", a declarat cu ochii in lacrimi Chhiba Brahmi, sora defunctului, fara sa avanseze probe.

Intr-o declaratie pentru AFP, liderul Ennahda Rached Ghannouchi a respins aceste acuzatii afirmand ca cei care au comandat asasinatul vor sa conduca tara spre un "razboi civil" si sa "perturbe tranzitia democratica".

Intr-o alocutiune televizata, presedintele tunisian Moncef Marzouki a vorbit despre o a "doua catastrofa nationala" dupa moartea lui Belaid.

"Responsabilii de aceasta drama vor sa arate ca Tunisia (...) poate bascula si ea (catre violenta), ei vor sa demonstreze ca Primavara Araba a esuat", a declarat el, referindu-se la Egipt, unde au loc violente de la inlaturarea de catre armata, la 3 iulie, a presedintelui islamist.

Seful Guvernului Ali Larayedh a facut apel la calm, subliniind ca acest asasinat "nu trebuie exploatat pentru a genera dezordine si a incita tunisienii sa se omoare intre ei".

"Tunisia este libera, afara Fratii", au scandat manifestantii in capitala, referindu-se la relatiile stranse dintre Ennahda si conferia Fratii Musulmani din Egipt.

"Ghannouchi asasin", "Ennahda trebuie sa cada astazi", "Adunarea constituanta trebuie sa fie dizolvata", au strigat ei pe bulevardul Habib Bourguiba, in centrul orasului, imediat dupa anuntarea asasinatului.

Dupa o acalmie la ora de intrerupere a postului de Ramadan, manifestatiile s-au reluat in cursul serii, iar politia a folosit gaze lacrimogene impotriva protestatarilor in momentul in care acestia au vrut sa instaleze un cort pentru o ocupatie "pana la caderea puterii islamsite".

La Sidi Bouzid, manifestantii au invadat sediul guvernoratului si au incendiat birourile, potrivit unui jurnalist al AFP. Si acolo, politia a dispersat manifestantii cu gaze lacrimogene.

In aceeasi regiune, la Menzel Bouzaiane, manifestantii au jefuit sediile unui partid islamist scandand "Jos obscurantistii, Ennahda si salafistii", cu referire la grupurile islamiste radicale.