"Istoria economica a SUA va fi rescrisa in aceasta saptamana, intrucat cele mai ample schimbari de metodologie din ultimii ani vor adauga la PIB-ul celei mai mari economii a lumii echivalentul unei tari precum Belgia", scrie cotidianul american Financial Times, citat de Mediafax.

Produsul Intern Brut al SUA s-a situat la 15.685 miliarde de dolari anul trecut, iar cel al Belgiei la 484 miliarde de dolari.

Schimbarile vor fi anuntate miercuri de Biroul de Analiza Economica, iar cele mai importante sunt includerea pentru prima data in calculul PIB ca investitii a cheltuielilor pentru cercetare - dezvoltare si a drepturilor de autor, precum si reflectarea pensiilor in deficite. Impreuna, modificarile ar trebui sa conduca la o revizuire in crestere a PIB cu 3%.

In prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare si dezvoltare sunt tratate in PIB drept costuri ale afacerii. Astfel, produsul final este inclus in PIB, dar cercetarea derulata pentru a crea produsul nu este luata in calcul.

Modul in care este calculat PIB este reanalizat odata la cinci ani in SUA, pentru a reflecta mai precis situatia economica.

"Operam aceste schimbari majore si pentru datele din trecut, ceea ce pentru noi inseamna pana in 1929, astfel ca intr-un fel rescriem istoria economica", declara, in aprilie, Brent Moulton, responsabil de datele privind economia nationala la Biroul Economic de Statistica al SUA.
Revizuirile vor reduce cu jumatate de punct procentual ponderea cheltuielilor guvernamentale in PIB, precum si indatorarea autoritatilor federale cu 2 puncte procentuale, la 73% din PIB.