Printul Harry, in varsta de 28 de ani, s-a intors recent din Angola, unde a inspectat operatiunile de deminare organizate de acest ONG, informeaza AFP. Inaintea lui, mama sa, printesa Diana, s-a implicat cu pasiune in aceasta misiune umanitara.

"Este iritat de faptul ca tarile care au furnizat acele mine nu au oferit niciun sprijin financiar pentru a se debarasa de ele, dupa 25 de ani", a declarat Guy Willoughby, presedintele HALO.

"A devenit un fel de marota" pentru printul Harry, a adaugat el.

Harry, fiul cel mic al printesei Diana, care ocupa pozitia a patra in ordinea de succesiune la tronul britanic, a vizitat o zona cu terenuri, in Angola, pe care inca exista mine antipersonal, dupa 27 de ani de razboi civil, din 1975 pana in 2002. Printul britanic a vizitat si orasul Cuito Cuanavale, considerat orasul cu cele mai multe mine din Africa.

Printesa Diana, supranumita Lady Di, care si-a pus celebritatea in serviciul luptei contra minelor antipersonal, a vizitat Angola alaturi de HALO in 1997, cu cateva luni inainte de a muri intr-un accident de automobil la Paris.

Printul Harry a decis sa patroneze acest ONG umanitar in ziua in care a implinit varsta de 25 de ani.

HALO, cea mai importanta organizatie umanitara specializata in operatiuni de deminare, a dezamorsat peste 21.300 de mine antipersonal si antitanc in Angola. Razboiul civil a facut peste 500.000 de victime, iar patru milioane de persoane au fost deplasate din cauza acestui conflict care a distrus cea mai mare parte din infrastructurile angoleze.

In noiembrie 2012, HALO a anuntat ca in Angola exista cel putin 533 de terenuri minate care inca asteapta inca sa fie curatate.

Sursa foto: http://www.princehenryofwales.org