Al treilea pachet de ajutor pentru Grecia, finantat din bugetul UE

Un al treilea pachet de ajutor pentru Grecia, anuntat marti ca fiind inevitabil de catre ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, va fi probabil finantat, cel putin partial, de la bugetul UE, potrivit presei germane.

Schaeuble a afirmat ca Grecia va avea nevoie de un al treilea pachet de ajutor financiar dupa incheierea programului actual, in 2014. In acelasi timp, ministrul a exclus o noua stergere de datorii pentru statul elen, noteaza Mediafax.

"Se discuta posibilitatea de a creste fondurile structurale puse la dispozitia Atenei. Grecia ar putea folosi banii pentru stimularea economiei, in timp ce alte fonduri ale statului ar putea fi deblocate astfel pentru serviciul datoriei", au afirmat surse apropiate situatiei pentru Sueddeutsche Zeitung, preluat de portalul elen Capital.

In absenta unei noi stergeri de datorii, "transferuri de la bugetul UE sau bugetele partenerilor" sunt singura optiune ramasa, scrie cotidianul.

Acordarea de noi imprumuturi Atenei nu ar ajuta tara, intrucat nu ar face decat sa sporeasca indatorarea, aflata deja la un nivel prea ridicat.

Orice nou program financiar pentru Grecia va fi semnificativ mai redus ca valoare comparativ cu precedentle doua, noteaza Sueddeutsche Zeitung.

De asemenea, conditiile privind implementarea de reforme nu vor fi la fel de severe, intrucat se presupune ca Grecia va fi introdus pana la acea data schimbarile economice necesare.

Grecia a beneficiat anul trecut de stergerea a peste 100 de miliarde de euro din datoria catre detinatorii privati de obligatiuni, parte a celui de-al doilea pachet de ajutor financiar de la tarile zonei euro si FMI.

Economia elena va inregistra in 2013 al saselea an de recesiune, iar veniturile din taxe ale statului se situeaza sub asteptari. PIB a scazut cu 4,6% in trimestrul al doilea, contractie usor mai redusa decat estimarile, astfel ca unii economisti se asteapta la o incetinire a contractiei spre sfarsitul anului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri