In cursul unei discutii telefonice cu secretarul general al Natiunilor Unite Ban Ki-moon, ministrul Walid Moualllem a declarat ca "Siria refuza ca Secretariatul General al ONU sa publice vreun raport inainte ca misiunea sa-si incheie lucrarile si de a fi cunoscute rezultatele analizelor probelor colectate", a informat postul de televiziune oficial sirian.

Analizele, care vor fi efectuate in laboratoare europene, vor necesita saptamani de munca, a precizat ONU, potrivit Mediafax.

Seful diplomatiei siriene a cerut ca "misiunea sa ancheteze si in locuri unde militarii sirieni au fost expusi gazelor toxice", despre care Damascul ofera asigurari ca au fost folosite de catre rebeli. "Guvernul sirian a solicitat Secretariatului General sa ancheteze in aceste locuri", a adaugat ministrul, citat de postul de televiziune de stat.

Expertii ONU au mers la Mouadamiyat Al-Sham, in periferia de vest a Damascului, si in Ghouta de Est, la est de capitala Siriei, locurile unor presupuse atacuri cu arme chimice, pe 21 august, pe care opozitia si tarile occidentale le atribuie regimului sirian.

Citeste si:

La randul sau, Damascul i-a acuzat pe rebeli ca au recurs la gaze toxice, pe 24 august, la Jobar, la periferia Damascului, pentru a respinge o ofensiva a armatei.

In timp ce ministrul sirian a intrebat de ce misiunea se retrage, Ban "a oferit asigurari ca inspectorii vor reveni pentru a-si continua" activitatea, a adaugat aceeasi sursa.

Expertii ONU vor parasi Damascul sambata dimineata.