Convoaiele umanitare ale ONU au primit unda verde din partea Damascului si pot merge in Siria

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a obtinut o unda verde din partea regimului al-Assad sa trimita ajutoare umanitare in zone din tara aflate sub asediu si a declarat ca ONU va "testa" angajamentul Guvernului sirian in acest sens, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica

De Mistura a obtinut marti acordul Damascului sa trimita convoaie in sapte zone din tara. ONU a facut acest anunt in urma unor negocieri intre emisar si ministrul sirian de Externe Walid al-Moallem, in capitala siriana, conform Mediafax.

"Este clar ca este de datoria Guvernului Siriei sa ajunga la fiecare sirian, indiferent unde s-ar afla, si sa permita ONU sa livreze ajutoare umanitare", a declarat de Mistura, citat intr-un comunicat. "Maine (miercuri) vom testa acest lucru", a adaugat el.

Al-Assad, iritat de acuzatii ONU

Convoaie umanitare urmeaza sa livreze ajutoare in zilele urmatoare, in pofida furiei regimului presedintelui Bashar al-Assad fata de unele comentarii ale emisarului ONU. Potrivit presei siriene de stat, Ministerul sirian de Externe a criticat declaratia lui de Mistura cu privire la testarea angajamentului Guvernului.

"Adevarul este ca Siria este cea care are nevoie sa testeze credibilitatea lui de Mistura, care a fost contrazis de ceea ce s-a intamplat in intalnirea cu Guvernul sirian", a declarat o sursa din cadrul ministerului.

Citeste si:
SIRIA: Au început alegerile parlamentare
SIRIA: Au început alegerile...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

"Livrarea de ajutoare in zone asediate de catre teroristi a reprezentat angajamentul Guvernului fata de poporul sau de ani de zile", a adaugat aceasta sursa.
A doua incercare in vederea unor negocieri de pace

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a anuntat ca al-Assad a dat unda verde trimiterii unor convoaie la Deir Ezzor, Foua, Kafraya, Madaya, Zabadani, Kafr Batna si Mouadamiya al-Sham.
"Agentii umanitare si partenerii lor pregatesc convoaie care sa plece in aceste zone imediat ce este posibil, in zilele urmatoare", a anuntat OCHA.

Guvernul de la Damasc si-a dat acordul in acest sens in contextul in care trupe guvernamentale, sustinute de atacurie aeriene ruse, au castigat teren impotriva rebelilor cu doar cateva zile inainte ca un armistitiu sa intre in vigoare.

Acest acord fragil a fost incheiat la Munchen, dupa ce negocierile de pace de la Geneva, mediate de ONU, au fost intrerupte. Delegata opozitiei siriene a afirmat atunci ca nu se va aseza la masa negocierilor cu regimul, in timp ce fortele loiale lui al-Assad continua sa bombardeze civili. O noua runda de negocieri este programata sa inceapa pe 25 februarie.

Citeste si:
ONU: Vaccinul împotriva COVID-19 va trebui considerat un "bun...
ONU: Vaccinul împotriva...

Sursa foto: Semmick Photo

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri