Statele Unite si aliatii lor europeni si-au exprimat in repetate randuri ingrijorarea cu privire la un convoi de camioane care se indreapta spre Ucraina. Potrivit Kremlinului, ele sunt incarcate doar cu ajutor umanitar destinat populatiei afectate de conflictul din estul Ucrainei.

Dupa consultari cu autoritatile de la Kiev, Washingtonul s-a declarat dispus sa aprobe trimiterea acestui convoi cu conditia ca el sa fie controlat la frontiera, iar distribuirea de ajutoare sa fie incredintata Crucii Rosii. "Rusia nu are dreptul sa intre in Ucraina in mod unilateral fara permisiunea Kievului, sub acoperirea unor convoaie umanitare sau orice alt pretext", a declarat purtatorul de cuvant adjunct al Departamentului de Stat american, Marie Harf, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Harf, autoritatile ucrainene "au implementat un plan in care au incredere. Suntem favorabili acestui plan", a adaugat ea. Convoiul rus este asteptat miercuri la frontiera cu Ucraina. Formand o coloana de peste trei kilometri, cele 262 de camioane transporta peste 1.800 de tone de alimente, medicamente si generatoare, anunta Ministerul rus de Externe.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a justificat luni trimiterea acestui ajutor prin consecintele "catastrofale", in opinia sa, ale ofensivei lansate de armata ucraineana impotriva regiunilor Donetk si Lugansk, ultimele doua bastioane ale insurgentilor prorusi in estul Ucrainei. Peste 1.300 de persoane au murit in ceea ce Crucea Rosie califica drept "razboi civil", iar altele 285.000 au fugit din cauza luptelor, potrivit ONU.