Cele mai fericite tari din lume sunt in nordul Europei, in timp ce Romania se afla pe locul 90, inaintea Ungariei si Bulgariei, dar in spatele Greciei sau Libiei, arata World Happiness Report pe 2013, publicat de Earth Institute din cadrul Universitatii Columbia.

Danemarca, Norvegia, Elvetia, Olanda si Suedia sunt cele mai fericite tari din lume, potrivit raportului. Rwanda, Burundi, Republica Centrafricana, Benin si Togo - toate situate in zona subsahariana a Africii - se afla pe ultimele locuri ale clasamentului, relateaza CNN, citat de Mediafax.

Statele Unite se claseaza pe locul al 17-lea, in spatele Canadei (locul 6), Australiei (locul 10), Israeului (11), Emiratelor Arabe Unite (14) si Mexicului (16), potrivit Earth Institute.

Raportul claseaza Marea Britanie pe locul 22 intre cele mai fericite natiuni din lume, Franta pe 25, Germania pe locul 26, Japonia pe locul 43, Rusia pe 68 si China pe 93.

Romania se afla pe locul 90, cu o medie de 5.033, in spatele Cehiei (locul 39), Poloniei (locul 51), Republicii Moldova (locul 53), Croatiei (locul 58), Albaniei (locul 62), Belarusului (locul 66), Greciei (locul 70) si chiar Libiei (78), Pakistanului (81) si Kosovo (locul 83).

Citeste si:
Romania primeste 53 MIL. euro pentru statii de incarcare a...
Romania primeste 53 MIL. euro...

In spatele Romaniei se afla Serbia (106), devansata de Irak (105), Bosnia Hertegovina (107) si Ungaria (110). Egiptul, care traverseaza o criza politica si de securitate dupa demiterea de catre armata, la 3 iulie, a presedintelui islamist Mohamed Morsi, se afla pe locul 130, in timp ce Afganistanul, devastat de aproape 12 ani de razboi, se claseaza pe locul 143, fiind urmat de Bulgaria.

Sondajul global a fost efectuat intre 2010 si 2012.

In timp ce "lumea a devenit un loc mai fericit si mai generos in ultimii cinci ani", schimbarile politice si economice au condus la o reducere a nivelului de bunastare in unele natiuni, afirma raportul.

Grecia, Italia, Portugalia si Spania au coborat dramatic in clasament din cauza impactului crizei din zona euro, in timp ce Egiptul Myanmarul si Arabia Saudita au inregistrat scaderi din cauza recentelor probleme politice si civile.

Citeste si:
Presa maghiara: Chiar si viata pensionarilor din Romania este mai buna
Presa maghiara: Chiar si...

Egiptul a avut cea mai mare scadere a nivelului de fericire. Pe o scara de la 1 la 10 - 10 fiind nivelul cel mai ridicat de fericire -, Egiptul obtine o medie de 4,3 in 2012, comparativ cu 5,4 in 2007.

Angola, Zimbabwe si Albania inregistreaza cele mai mari cresteri dintre toate tarile.

Guvernele care isi propun cresterea gradului de fericire a populatiei ar trebui sa aloce un procent mai mare din bugetul sanatatii tulburarilor mentale, care reprezinta cel mai important "factor de nefericire" in tarile evaluate, afirma autorii studiului.

"Oamenii pot fi nefericiti din diverse motive - de la saracie si lipsa unui loc de munca pana la problemele familiale si afectiunile fizice", afirma raportul.

Citeste si:
Jumatate dintre tinerii din Romania vor sa plece din tara
Jumatate dintre tinerii din...

"Dar in toate societatile, tulburarile mentale cronice reprezinta o cauza ce influenteaza intr-o mare masura nefericirea". "Daca vrem o lume mai fericita, avem nevoie de o cu totul alta abordare asupra sanatatii mintale", conchide raportul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
TransferGo: Romanii au trimis bani acasa de doua ori mai mult decat in 2018
Setari Cookie-uri