Incendiile din Australia ar putea fi provocate de exercitii ale armatei

Armata australiana a anuntat ca ancheteaza posibilitatea ca exercitii de antrenament cu explozibil sa fi putut provoca unul dintre incendiile care devasteaza in prezent sud-estul tarii, relateaza AFP.

Flacarile continuau sa avanseze sambata in apropiere de metropola Sydney, unde incendiile de vegetatie ar fi distrus total sau partial 300 de case si au provocat moartea unei persoane, scrie Mediafax.

Pompierii au anuntat 85 de incendii in statul New South Wales, dintre care circa 20 au scapat de sub orice control in pofida temeperaturilor mai putin ridicate sambata.

Unul dintre incendiile cele mai importante devasta o zona situata intre orasele Lithgow si Bilpin, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de Sydney. Incendiul s-a intensificat dupa ce a distrus deja aproximativ 30.000 de hectare.

Fortele de aparare australiene au anuntat ca ancheteaza circumstantele care au permis declansarea acestui incendiu, in apropiere de Lithgow, pe terenurile armatei.

Citeste si:
VIDEO Incendii devastatoare în California
VIDEO Incendii devastatoare...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

"Incendiul a izbucnit la 16 octombrie, ziua in care personalul armatei desfasura exercitii de antrenament cu explozibil", a declarat armata intr-un comunicat.

"Armata incearca sa stabileasca daca exista vreo legatura intre cele doua evenimente. Ne gandim la cei care si-au pierdut casele sau care sunt amenintati de aceste incendii devastatoare", adauga comunicatul.

Pompierii au estimat ca ar putea lupta timp de mai multe saptamani impotriva flacarilor in statul New South Wales, in timp ce, dupa relativa pauza de sambata, duminica sunt prevazute rafale de vant si temperaturi in crestere.

Un barbat in varsta de 63 de ani a decedat, probabil din cauza unei crize cardiace, in timp ce incerca sa isi protejeze casa de flacarile de la nord de Sydney, unde locuitorii vorbesc de un incendiu "apocaliptic".

Citeste si:
Compania aeriană care vinde bilete ”spre nicăieri”
Compania aeriană care vinde...

In Muntii Albastri, la circa 100 de kilometri vest de Sydney, 193 de locuinte au fost distruse total si alte 109 avariate in localitatile Springwood si Winmalee.

Din cauza incendiilor, Sydney, cel mai mare oras din Australia, a plonjat in penumbra.

Perimetrul incendiilor este mai mare de 500 de kilometri, a apreciat un oficial din cadrul pompierilor din New South Wales.

Incendiile de vegetatie sunt frecvente in Australia in timpul verii australe, din decembrie pana in februarie. In 2009, un incendiu din statul Victoria (sud) a provocat moartea a 173 de persoane si a ars mii de locuinte.

Citeste si:
20 de oameni luați ostatici într-un autobuz, în nordul Ucrainei
20 de oameni luați ostatici...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri