Apartamentele din cele mai mari sapte orase din Germania sunt supraevaluate cu pana la 20%, dupa cresteri puternice in ultimii ani, situatie care ar putea fi motivata partial de tranzactiile speculative, avertizeaza banca centrala a Germaniei intr-un raport publicat luni, preluat de Bloomberg.

Apartamentele din anumite zone din orasele Berlin, Hamburg, Munchen, Koln, Frankfurt, Stuttgart si Dusseldorf au crescut in medie cu peste 25% incepand din anul 2010, potrivit Bundesbank.

La nivel national, preturile caselor si apartamentelor au urcat in medie cu 8,25%, precizeaza banca. Ca intreg, piata locuintelor din Germania urca proportional cu evolutia veniturilor, iar proprietatile nu sunt supraevaluate, considera institutia.

"Presiunile de pret pe piata imobiliara rezidentiala nu se vor ameliora in viitorul apropiat. Totusi, este foarte putin probabil ca dinamica actuala a preturilor sa conduca la riscuri macroeconomice sau la pericole in ceea ce priveste stabilitatea financiara", se arata in raport.

Preturile sunt in crestere deoarece multi investitori cauta active sigure, iar dobanzile scazute inlesnesc achizitia de locuinte si incurajeaza participantii la piata sa caute siguranta in afara segmentului obligatiunilor.

Bundesbank noteaza ca in alte orase, in afara celor sapte mentionate anterior, preturile locuintelor sunt supraevaluate cu 5-10%.

Banca centrala precizeaza ca cele mai accentuate cresteri de pret sunt inregistrate in cazul apartamentelo rnou construite din centrele marilor orase.

Rata la care sunt construite noi locuinte nu a tinut pasul cu cererea, astfel ca preturile vor continua sa creasca, anticipeaza institutia.

Dezvoltatorii vor accelera livrarile de apartamente doar daca inchirierea va deveni o afacere mai profitabila, considera Bundesbank.

Ca reactie la cresterea preturilor locuintelor, autoritatile din Germania au adoptat mai multe masuri de control asupra chiriilor si au interzis renovarile "de lux". Parlamentul german a adoptat la sfarsitul anului trecut un sistem de plafoane pe chiriile ocupantilor actuali ai imobilelor.

"In acest context, limigarea chiriilor este contraproductiva. Trebuie sa existe stimulente pentru investitii in piata" se spune in raport.
Autoritatile germane au emis in prima jumatate a anului avize pentru constructia a 124.900 de locuinte, in urcare cu 9,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri