Statele Unite si marile economii emergente, precum India si China, au depasit divergentele privind agriculura, astfel ca negociatorii trebuie sa mai stabileasca doar detaliile finale ale acordului, scrie cotidianul britanic Financial Times, citat de Mediafax.

Noul sef al OMC, Roberto Azevedo, ar putea propune versiunea finala de acord consiliului general al organizatiei intr-o intalnire care ar putea avea loc chiar duminica sau luni.

In lipsa unor probleme neprevazute, acordul ar putea fi semnat de cele 159 de tari membre la o reunine organizata in decmbrie in Bali.

Citeste si:

Principalele prevederi ale acordului - barierele birocratice la granite, dar si aspecte legate de agricultura si dezvoltare - au fost preluate din agenda Doha stabilita in urma cu doi ani.

Cea mai importanta componenta a intelegerii dintre membrii OMC vizeaza inlaturarea piedicilor birocratice pentru schimburile comerciale transfrontaliere. Acordul va introduce standarde obligatorii pentru membrii OMC, precum perioada maxima in care bunurile trebuie sa primeasca avizul de tranzit vamal, modul in care pot fi aplicate tarife, precum si penalitatile si documentele necesare.