Cand spera oficialii europeni ca vor fi semnate Acordurile de Asociere parafate la Vilnius

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-au exprimat speranta ca Acordurile de Asociere cu Georgia si R.Moldova, parafate vineri la Vilnius, vor fi semnate in 2014, scrie Mediafax.

"Eforturile voastre, hotararea, curajul si vointa politica ne-au adus aici, astazi, pentru a initia cel mai cuprinzator acord negociat vreodata de Uniunea Europeana cu tarile partenere. Felicitari autoritatilor din Georgia si din Republica Moldova si celor din societatea civila care au contribuit la sustinerea acestor eforturi", a declarat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit unui comunicat oficial.

"Acest proces de negociere a confirmat inca o data legaturile istorice ale Georgiei si Republicii Moldova cu tarile din Uniunea Europeana. Impartasim aceeasi cultura si aceleasi valori. Am incredere ca impreuna vom continua sa promovam democratia si respectul fata de drepturile omului si statul de drept", a adaugat el.

Rompuy si-a exprimat increderea ca acordurile vor fi semnat cat mai repede, posibil chiar anul viitor, dupa care va incepe procesul de aplicare provizorie si implementare deplina.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat ca initierea Acordurilor de Asociere si a celui corelat DCFTA (acordul privind crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundata si Cuprinzatoare) cu Georgia si R.Moldova marcheaza "inceputul unei noi etape in relatiile" cu UE.

Citeste si:
Papa ii critica la Vilnius pe cei care ''ii expulzeaza pe altii''
Papa Francisc ii critica la...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

Barroso a subliniat ca aceste acorduri, a caror parafare a avut loc, vineri, la Vilnius, ofera un "un acces sporit la cea mai mare piata unica din lume si vor aduce beneficii in termeni de crestere a schimburilor comerciale, investitii si creare de locuri de munca".
El a subliniat insa ca aceste acorduri nu se refera doar la comert, ci si la o cooperare sectoriala. "Avem in vedere cresterea participarii voastre la programele si agentiile Uniunii Europene si sa lucram cu voi mai mult in sectoare precum protectia civila, energie, mediu etc", a explicat oficialul european.

El a oferit ca exemplu semnarea de catre Georgia a Acordului Cadru de Participare la cooperarea din cadrul PSAC (Politica de Securitate si Aparare Comuna), care face posibila participarea acesteia la operatiunile legate de securitate si propunerea CE de liberalizare a vizelor pentru R.Moldova.

Barroso s-a declarat hotarat ca aceste acorduri parafate vineri cu Georgia si R.Moldova sa fie semnate in timpul mandatului acestei Comisii, respectiv in 2014.

Citeste si:
Acord intre OMV Petrom si Expert Petroleum pentru cresterea productiei
OMV Petrom continua un...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri