Legalitatea acestui proces industrial, prin care carnea de pui ieftina importata este “tavalita” in masini de mixat, este pusa sub semnul intrebarii, insa produsele sunt disponibile pe rafturile marilor retaileri.

Un procesator de carne de pui din Marea Britanie, Westbridge Food Group, importa carne de pui congelata din Brazilia condimentata cu sare sau un amestec de ulei de porumb si sare, la care mai adauga apa si alti aditivi. Carnea este apoi ambalata in caserole cu carne de pui file vandute in retele de magazine precum Asda, Sainsbury’s sau Aldi.

A vinde pui caruia i-a fost adaugata apa in compozitie nu este ilegal, atata timp cat acest lucru este declarat. Problema apare in momentul in care definesti produsul finit drept un produs preparat sau un produs original, comercializat drept carne cruda.

Autoritati din Olanda au intreprins mai multe controale la procesatori pentru a-i impiedica sa mai adauge apa carnii de pui pe care o revand ulterior drept carne cruda.

Pe de alta parte, industria invoca faptul ca apa si aditivii dau suculenta carnii. In schimb, putini consumatori sunt constienti de faptul ca platesc pentru cantitati mari de apa in loc sa consume o carne de pui sanatoasa.

Citeste si:

Astfel, in cazul retelelor Asda si Aldi 18% dintr-un pui reprezinta apa, in timp ce in cazul Sainsbury’s procentul se opreste la 15%.

In prezent, autoritatile britanice analizeaza probe luate din carnea de pui, existand suspiciuni privind prezenta unor proteine nedeclarate, unele extrase din resturi de porc sau vita, in carnea de pui comercializata in retele de fast food si restaurante din China si India. Rezultatele analizelor vor fi facute publice in martie anul viitor.

Aproximativ 14% dintre romani nu mai cumpara sau nu mai consuma carne de pui din comert, dupa declansarea in luna octombrie a scandalului legat de carnea de pui alterata descoperita in mai multe magazine.

La finalul lunii octombrie peste 65 de tone de carne de la Avicola Calarasi au fost retrase de la vanzare, iar 22,4 tone au fost distruse.