Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis sa renunte la participarea la funeraliile lui Nelson Mandela din cauza costului calatoriei in Africa de Sud, a anuntat presa israeliana duminica seara, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Netanyahu a notificat autoritatile sud-africane in legatura cu prezenta sa dar el si-a anulat vizita in ultimul moment din cauza costurilor, respectiv cel putin sapte milioane de shekeli (1,45 de milioane de euro) pentru transportul si securitatea sa la fata locului, precizeaza postul de radio public si cotidianul Haaretz.

Costurile de inchiriere a unui avion privat al companiei nationale El Al reprezinta ele singure 2,8 milioane de shekeli (aproximativ 600.000 de euro), potrivit Haaretz. Transportul materialului si al personalului de securitate la bordul unui avion al fortelor aeriene costa 3,2 milioane de shekeli (666.000 de euro), fara a mai pune la socoteala alte cheltuieli.

Premierul israelian a fost recent supus criticilor presei, care a dezvaluit cum contribuabilii au platit aproape 700.000 de euro pentru finantarea, anul trecut, a intretinerii celor trei resedinte ale sale.

Presa a dezvaluit ca doar factura la apa a fost de 17.000 de euro pentru vila personala echipata cu piscina a lui Netanyahu din Cesarea, in nordul tarii, unde prim-ministrul isi petrece o parte din weekenduri.

Citeste si:
Romanii cheltuie mai mult pe vacante. Unde aleg sa calatoreasca
Romanii cheltuie mai mult pe...

Peste 50 de sefi de stat si de guvern, intre care presedintele american Barack Obama, au confirmat ca vor merge in Africa de Sud la funeraliile lui Nelson Mandela, potrivit Ministerului sud-african al Afacerilor Externe.

Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anuntat ca va asista, marti, la Johannesburg la ceremoniile organizate in memoria lui Mandela, erou al luptei antiapartheid si sustinator al cauzei palestiniene.
Liderii israelieni, in special Netanyahu, i-au adus un omagiu calduros primului presedinte de culoare al Africii de Sud, dupa decesul acestuia.

Dar unii comentatori nu au ratat ocazia de a aminti ca Israelul a intretinut relatii foarte stranse cu regimul de apartheid, pana in punctul in care au determinat Statele Unite sa ameninte cu punerea sub semnul indoielii a generosului ajutor militar anual acordat statului evreu in timpul Guvernului de dreapta al lui Yitzhak Shamir (1986-1992) din cauza legaturilor sale de aparare cu autoritatile albe de la Pretoria.

Dupa eliberarea sa din inchisoare, Nelson Mandela le-a transmis israelienilor, intr-un compromis cu regimul segregationist, ca noua Africa de Sud vrea ca ei sa le acorde palestinienilor "dreptul la libertate" a povestit duminica Alon Liel, care a devenit ambasadorul Israelului in Africa de Sud in 1992, pentru cotidianul Yediot Aharonot.

Citeste si:
Franciza de pizza - costurile si investitiile unui restaurant
Francize de pizza - care sunt...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat investesc companiile pentru a recruta un IT-ist. Suma este ENORMA
Setari Cookie-uri