23 Decembrie 2013

Acest oras european va exploda la capitolul INOVATIE



Industriile tehnologizate la nivel inalt din Copenhaga au capacitatea sa stimuleze economia daneza, pe masura ce capitala devine un hub pentru inovatie si viata urbana verde. Cu o populatie de 560.000 de locuitori, Copenhaga este printre cele mai mici capitale europene, insa guvernul danez cauta sa promoveze orasul ca un loc dedicat tehnologiei si traiului verde.

Planul capitalei daneze este sa arate lumii ca “este posibil sa combini avansul, dezvoltarea si cresterea calitatii vietii cu reducerea emisiilor de dioxid de carbon, scrie CNBC.

Danemarca a inregistrat deja progrese in generarea de energie din surse alternative, 28% dintre energia generata fiind obtinuta cu ajutorul turbinelor eoliene, iar in Copenhaga mecanismele de economisire a apei si panourile solare sunt pe toate strazile.

Guvernul danez lucreaza in stransa colaborare cu institutiile de invatamant din oras, comunitatea de afaceri si cetatenii pentru a atinge obiectivele enuntate mai sus. Cu totii considera ca tehnologia verde ar putea, de asemenea, duce la crestere economica, factor important pentru tara in contextul revenirii din criza financiara din ultimii cinci ani.

La fel ca vecinii sai din nord, Norvegia si Suedia, Danemarca nu face parte din zona euro, insa a fost afectata de incetininrea cresterii economice a regiunii. Cu toate acestea, dupa o reducere cu 0.5% in 2012, estimarile sunt ca economia daneza sa aiba o crestere de 0,7% in acest an, potrivit Comisiei Europene.

In ciuda recesiunii, un numar mare de companii daneze s-au concentrat pe exploatarea de noi tehnologii.

Un domeniu in care companiile din Danemarca ocupa locurile fruntase in termeni de inovatie este cel al producerii de proteze auditive. Producatorul danez GN Rasuna a colaborat cu gigantul Apple pentru a crea un aparat auditiv pentru dispozitivele iPhone, acesta conectandu-se automat la telefon, folosind tehnologia Bluetooth.

„Realizam produse de care au nevoie multi oameni, dar pe care nimeni cu vrea sa le poarte, pentru ca reprezinta un stigmat. Incercam sa scoatem din aceasta zona produsele pe care le obtinem cu ajutorul tehnologiei noastre. Astfel, legatura cu un aparat auditiv se poate face direct, fara un dispozitiv in jurul gatului, iar un iPhone poate fi folosit la fel cum isi foloseste oricine telefonul”, a explicat Lars Viksmoen, CEO la GN ReSound.



Citeste si