Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a autorizat o reducere de personal pentru prima data in istoria organizatiei internationale, infiintata in 1945, cedand astfel presiunilor de reducere a cheltuielilor exercitate de statele membre, afectate de constrangeri financiare, potrivit Bloomberg.

Adunarea Generala a ONU a votat o reducere neta a numarului de posturi cu 219, reprezentand 2% din totalul personalului. De asemenea, a aprobat inghetarea pentru un an a pachetelor salariale si pe doi ani a sumelor alocate personalului pentru cheltuieli, relateaza Mediafax.
Contributorii importanti la bugetul ONU, precum SUA, au inceput din 2010 sa exercite presiuni asupra organizatiei pentru sciderea cheltuielilor, intrucat tarile care asigurau fondurile erau nevoite sa adopte propriile masuri de austeritate, in contextul crizei financiare.
Cererea tarilor dezvoltate, care asigura cea mai mare parte a fondurilor, a intampinat insa opozitia statelor in curs de dezvoltare, care vor ca ONU sa creasca cheltuielile pentru anumite programe.
Reducerea de personal face parte din bugetul pentru 2014-2015. Cele 193 de state membre au aprobat fonduri de 5,53 miliarde de dolari pentru urmatorii doi ani, cu 1% mai putin fata de precedenta perioada similara.
Acest buget nu include costurile pentru misiuni de mentinere a pacii, de circa 7,54 miliarde de dolari pentru anul fiscal care se incheie in iunie 2014, sau costurile unor agentii ONU finantate voluntar de unele tari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
ONU: Democratia, afectata de diferentele financiare dintre bogati si saraci
Setari Cookie-uri