Fitch: Ratingul Bulgariei este "BBB-", cu perspectiva stabila. Cresterea economica este slaba

Fitch a confirmat ratingul Bulgariei pentru datoriile pe termen lung in moneda straina la "BBB-", cu perspectiva stabila, datorita situatiei solide a finantelor publice si amortizarii dezechilibrelor din perioada premergatoare crizei, principala problema semnalata fiind cresterea economica slaba, conform Mediafax.

Pentru imprumuturile pe termen lung in moneda locala, Fitch a confirmat ratingul "BBB", de asemenea cu perspectiva stabila. Plafonul de tara a fost mentinut la "BBB+".

Ambele ratinguri se incadreaza in categoria recomandata pentru investitii pe termen lung (investment grade).

"Situatia solida a finantelor publice reprezinta factorul cheie care sprijina ratingul investment grade al Bulgariei", noteaza Fitch intr-un comunicat.

Astfel, Bulgaria a incheiat anul trecut cu o datorie publica de 18,5% din Produsul Intern Brut (PIB), una dintre cele mai mici din UE si mai putin de jumatate fata de media statelor cu ratinguri "BBB", de 40,2% din PIB, potrivit agentiei de rating.

Citeste si:
Electrica a obtinut rating de la Fitch pentru a se imprumuta mai usor
Electrica obtine stampila de...
Citeste si:
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
27 de idei pentru un mic...

Totodata, controlul cursului de schimb in consiliu monetar si reglementarile din zona fiscala limiteaza deficitul bugetar. Fitch anticipeaza ca deficitul dupa metodologia ESA 95 se va mentine in acest an la 1,8% din PIB si va scadea usor in 2015.

Bulgaria detine de asemenea o rezerva tampon suficienta, echivalenta cu 6,3% din PIB la finele lunii noiembrie, precum si rezerve valutare semnificative.

Principala vulnerabilitate a economiei bulgare este cresterea slaba. Fitch anticipeaza o expansiune economica de 2% anul viitor, fata de sub 1% in 2012 si 2013, cu perspective limitate pe termen mediu avand in vedere situatia dificila din Europa, cererea scazuta pentru credite bancare, dificulatile din mediul de afaceri si trendurile demografice nefavorabile.

Absorbtia fondurilor europene pentru proiecte de infrastructura ar intari cresterea economica, noteaza Fitch.

Citeste si:
Fitch: Ratingul Romaniei, "BBB minus" cu perspectiva stabila
Fitch a confirmat ratingul...

Agentia Moody's atribuie Bulgariei ratingul "Baa2", cu perspectiva stabila, in timp ce Standard & Poor's (S&P) califica Bulgaria la "BBB", cu perspectiva negativa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri