Fitch a confirmat vineri ratingul de credit pe termen lung al Rompetrol la "B+", cu perspectiva stabila, precizand ca grupul este "puternic dependent" de compania mama KazMunaiGas (KMG) avand in vedere situatia financiara slaba.
"TRG (The Rompetrol Group - n.r.) continua sa fie puternic dependent de compania mama JSC National Company KazMunaiGas (rating BBB, cu perspectiva stabila) pentru sprijin financiar. Fitch considera ca, pe propriile picioare, ratingul TRG ar corespunde nivelului CCC, avand in vedere situatia financiara slaba", se arata intr-un comunicat transmis vineri de Fitch Ratings.

Agentia de evaluare financiara noteaza ca decizia companiei de stat KMG, din Kazahstan, actionarul majoritar al Rompetrol, de a finanta rascumpararea a 27% din actiunile Rompetrol Rafinare de la statul roman pentru 200 milioane de dolari are un impact neutru asupra ratingului, potrivit Mediafax.

Totodata, Fitch anticipeaza ca strategia de crestere a grupului Rompetrol , care vizeaza extinderea prin achizitii pe piete importatoare de carburanti auto, precum Turcia si Ucraina, va fi finantata tot de KMG, situatie care ar reduce riscurile la care se expune compania.

Astfel, ratingul Rompetrol ar fi sustinut de o imbunatatire a situatiei financiare proprii, de o crestere a cotei de piata in Romania sau consolidarea pozitiei pe piete din regiune, dar si de o prelungire a maturitatii medii a datoriilor companiei.

Pe de alta parte, calificativul datoriilor companiei ar putea fi influentat negativ de o deteriorare a situatiei financiare, de contractarea unor datorii semnificative in vederea efectuarii de achizitii sau de investitii, sau de o reducere a sprijinului oferit de KMG.

Compania kazaha de stat va prelua, prin Rompetrol Group, 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) pentru 200 milioane dolari, iar 25 milioane dolari din suma totala reprezinta prima convenita pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare.

Statul roman isi va mentine o participatie nediluabila de 18% pe o perioada de trei ani, iar dupa expirarea acestei perioade va avea posibilitatea sa implementeze o noua procedura de privatizare pentru vanzarea acesteia.

La finalul acestei perioade, grupul Rompetrol este de acord sa participe in cadrul "oricarei proceduri de privatizare" prin care OPSPI va vinde actiunile ramase si sa ofere un pret care sa reflecte "valoarea justa" a acestor actiuni, care va fi determinata la momentul vanzarii.

Grupul Rompetrol va continua sa detina un drept de preferinta la cumpararea actiunilor ramase.

Rompetrol Group este inregistrat in Olanda si este controlat de KazMunaiGas.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri