Potrivit site-ului, Cijov, invitat sa comenteze cu privire la unele amenintari formulate de oficiali rusi la adresa Republicii Moldova cu privire la Transnistria, a pus la indoiala capacitatea UE de a prezenta o solutie pentru regiunea separatista - afectata de un conflict inghetat si a carei independenta nu este recunoscuta de ONU -, in cadrul Acordului de Liber-Schimb UE-Republica Moldova.

"Nimeni nu pune la indoiala integritatea teritoriala a (Republicii) Moldova, insa in aceasta tara functioneaza practic doua economii. Cum se va incadra acest lucru in Acordul de Liber-Schimb (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement, DCFTA)? Am discutat cu reprezentanti moldoveni, care au recunoscut ca problema este legitima, dar care au spus «suntem siguri ca UE se va gandi la ceva». Nu am nimic alceva de adaugat!", a raspuns el. Aceasta problema pare sa ii ingrijoreze mai putin pe oficialii UE.

"Desigur ca ne-am gandit la tot, indiferent ce spun cei care nu au nimic a face cu aceste acorduri", a declarat Peter Stano, un purtator de cuvant al comisarului european pentru Extindere si Politica de Vecinatate Stefan Füle. Intr-un e-mail trimis Euractiv, Biroul comisarului isi detaliza planurile. "DCFTA se va aplica teritoriului Republicii Moldova intre frontierele sale internationale recunoscute", afirma Comisia, dar va ramane la decizia autoritatilor de la Tiraspol sa aplice prevederile acordului si sa "implementeze toate conditiile necesare". Biroul comisarului adauga ca "incurajeaza" Transnistria sa se adapteze in acest sens.

Citeste si:

DCFTA este parte integranta a acordului parafat in noiembrie la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, alaturi de Acordul de Asociere (AA), care vizeaza sa aduca tari est-europene vecine mai aproape de UE. Sefi de stat si de guverne au anuntat in decembrie ca intentioneaza sa semneze acorduri cu Georgia si Republica Moldova in august 2014, pentru a evita un alt fiasco ca cel cu Ucraina, care a renuntat la parafarea acordului pregatit timp de trei ani pentru a se reorienta spre Rusia.

Unii experti considera ca economiile Chisinaului si Tiraspolului sunt atat de interconectate intre ele si legate de pietele UE, incat amenintarile si "indoielile" Moscovvei cu privire la aplicarea DCFTA sunt putin relevante, in opinia lor.