Negocierile de aderare ale Serbiei la Uniunea Europeana au fost deschise in mod oficial marti, la Bruxelles. Astfel, a fost lansat un lung proces care se concentreaza asupra problemei-cheie a recunoasterii Kosovo, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Este o zi istorica pe calea catre UE. Felicitari" Serbiei, a declarat comisarul insarcinat cu Extinderea Stefan Füle, la inceputul reuniunii. Delegatia sarba este condusa de catre premierul Ivita Dacici, care a declarat inaintea reuniunii ca spera ca negocierile sa fie "rapide si de buna calitate".

Serbia spera sa devina al 29-lea membru al UE la orizontul lui 2020, urmand Croatia vecina, care a aderat la 1 iulie 2013. Insa unii experti apreciaza ca negocierile vor dura mai mult, si anume aproximativ zece ani. "Cetatenii sarbi au aspiratii europene puternice, iar noi vom continua sa sustinem Serbia pentru ca sa inregistreze progrese, pas cu pas, pe calea europeana", a declarat presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, la finalul unei intalniri cu Dacici, marti dimineata.

Serbia a obtinut statutul oficial de candidat in martie 2012, insa Bruxelles-ul a anuntat deschiderea negocierilor abia un an mai tarziu, dupa ce Serbia a ajuns, in aprilie 2013, la un acord considerat "istoric" asupra normalizarii relatiilor sale cu Kosovo.

Serbia refuza in continuare sa recunoasca independenta proclamata in 2008 de catre majoritatea albaneza din Kosovo, fosta sa provincie sudica.

Citeste si:
Sarbii isi aleg presedintele. Vucici este favorit
Sarbii isi aleg presedintele,...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sefa diplomatiei UE: 2018 va fi un an crucial pentru Balcani