"Suntem deja membri ai Uniunii Europene si sustinem cu tarie integrarea tuturor celorlalte tari din regiune. Cred ca este in interesul Uniunii Europene si al statelor din regiune ca negocierile sa fie accelerate si a avea o perspectiva clara pentru toate aceste tari care sunt hotarate sa se alature Uniunii. Nu le putem lasa nedefinit pentru viitor, ci trebuie sa avem o data, trebuie sa avem tinte clare, nu tinte miscatoare", a spus Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de presedintele Bulgariei si cel al Albaniei, potrivit Mediafax.

El a aratat ca primirea acestor tari in UE nu trebuie privita ca o favoare facuta de catre membrii Uniunii, deoarece este in interesul tuturor sa existe o unitate in scopul asigurarii securitatii in regiune. Premierul Victor Ponta se afla la Tirana, unde participa la Summit-ul Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est, alaturi de ministrul de Externe, principalele teme ale reuniunii vizand evolutiile in plan regional si perspectiva europeana a statelor din Balcanii de Vest.

Albania exercita in prezent presedintia SEECP, preluata de la Romania cu ocazia Summit-ului care s-a desfasurat la Bucuresti, la 25 iunie 2014. Romania este depozitarul Cartei SEECP si, in prezent, face parte din Troica SEECP, alaturi de Albania si Bulgaria.

Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est este forul politic cel mai important din regiune, la care participa Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovenia, Turcia, precum si Kosovo.