Victor Ponta a declarat, vineri, la Antena 3, ca ambasadorul Ungariei la Bucuresti "a exagerat cu obraznicia" in declaratii facute recent si a aratat ca sunt tensiuni in relatiile romano-maghiare, dar acestea pot fi gestionate intr-o maniera europeana.

"Cred ca a exagerat cu obraznicia si folosesc un termen nediplomatic pe care sunt convins ca-l va traduce in limba maghiara. Niciun ambasador al niciunei tari nu si-a permis vreodata in Romania si niciun ambasador roman nu-si permite in strainatate sa dea interviuri in presa cu obraznicie la adresa Romaniei", a declarat premierul, potrivit Mediafax.

"Ministerul de Externe a avut o atitudine corecta, din punctul meu de vedere, domnul Aurescu m-a consultat si sper sa fi inteles acest avertisment, ca exista o limita peste care nu mai intoarcem obrazul", a mai spus Ponta. Intrebat daca este ultimul avertisment pe care il da Romania, Ponta a spus ca, in ceea ce priveste ambasadorii, "cartonasele le poate da doar presedintele Romaniei, Guvernul atrage atentia".

Premierul a mai spus ca a fost o serie de declaratii si ultima "a umplut paharul". Intrebat de ce a lipsit opinia presedintelui din aceasta chestiune, premierul nu a dorit sa comenteze. "Daca zic ca domnul Iohannis sa nu se bage la economie, ca nu se pricepe, nu pot sa ma bag eu peste atributiile presedintelui", a mentionat el.

Intrebat daca sunt tensiuni in relatiile romano-maghiare, Victor Ponta a spus: "Sunt, categoric, dar cred ca le putem gestiona european, adica ca doi buni vecini, ca doua tari care au aceleasi standarde democratice, ca altfel nu eram membri ai Uniunii Europene si ai NATO. (...) Noi n-avem niciun fel de problema cu niciunul din vecinii nostri".

Premierul a mai spus ca nu are niciun fel de relatie cu premierul ungar, Viktor Orban, desi are relatii de prietenie cu toti ceilalti premieri din regiune.
"Cred ca trebuie sa avem relatii bune cu toti vecinii, cred ca apartenenta guvernului de la Budapesta la PPE e dreptul lor. (...) Cred ca trebuie sa fim respectati, ca tara. Cred ca cei de la PNL nu deschid gura de frica sa nu-i certe PPE-ul, ceea ce-i foarte rau", a mai spus premierul.

Intrebat ce inseamna pentru Romania ca premierul nu are relatii cu omologul de la Budapesta, Victor Ponta a spus ca "poate ca are presedintele Iohannis si e suficient", explicand ca se pot intalni la PPE. Ambasadorul roman la Budapesta, Alexandru Victor Micula, s-a prezentat, marti, la Ministerul Afacerilor Externe ungar, dupa ce a cerut o audienta, pentru a discuta pe tema declaratiilor ambasadorului ungar la Bucuresti, Botond Zakonyi.

Autonomia, bazata pe criterii etnice, o imixtiune in afacerile interne ale Romaniei

Micula a cerut luni o audienta la MAE al Ungariei si a mers marti la sediul ministerului pentru a exprima dezacordul puternic fata de continutul declaratiilor facute de ambasadorul Zakonyi Botond cu privire la ansamblul relatiilor bilaterale romano-ungare, a precizat Biroul de Presa al MAE de la Bucuresti. De altfel, MAE roman a reactionat public in 3 august fata de afirmatiile ambasadorului Ungariei, convocandu-l la discutii pe Nagy Károly Zoltán, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucuresti.

Potrivit unui comunicat de presa emis de MAE, partea romana a atras atentia, printre altele, ca declaratiile referitoare la un eventual statut de autonomie, bazat pe criterii etnice, echivaleaza cu o imixtiune in afacerile interne ale Romaniei, criticand si afirmatiile referitoare la premierul Victor Ponta. Ambasadorul Alexandru Victor Micula a transmis oficialilor de la Budapesta mesajul Ministerului roman al Afacerilor Externe.

Intr-un interviu acordat cotidianului "Romania Libera", in 3 august, ambasadorul Ungariei in Romania, Botond Zakonyi, a sustinut ca Romania refuza sa termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma sa lege cele doua tari, acuzand si faptul ca nu este asigurata folosirea limbii maghiare in administratia publica si in educatie. O alta problema semnalata de ambasador, in interviul citat, ar fi modul in care premierul roman Victor Ponta si-a construit imaginea prin opozitie cu Viktor Orban.

"Asa si-a inceput Victor Ponta cele doua roluri pe care le joaca: Victor, baiatul bun, si Viktor, baiatul rau. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, si nationalist, antieuropean, pentru rolul celalalt", a declarat diplomatul in contextul in care i s-a cerut sa dea exemple de politicieni romani care ar fi facut declaratii deranjante. In ceea ce priveste autonomia, diplomatul a spus ca "autonomia nu este exceptia in Europa, este un model pentru ca minoritatile sa poata convietui impreuna cu majoritatile".

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri