Conflictul afgan ia tot mai multe vieti

Numarul victimelor civile in Afganistan a crescut cu 14 puncte procentuale in 2013, a anuntat ONU, evocand o "schimbare de dinamica" ingrijoratoare in acest conflict in apropierea momentului in care forta NATO se va retrage din aceasta tara pana la sfarsitul anului, relateaza AFP.

Anul trecut, conflictul afgan, dintre insurgentii talibani, inlaturati de la putere in 2001, pe de o parte, si fortele guvernamentale afgane si coalitia internationala, pe de alta parte, a provocat 2.959 de morti (cu sapte puncte procentuale mai mult comparativ cu 2012) si 5.656 de raniti(cu 17 puncte mai mult) in randul civililor, potrivit raportului anual al misiunii ONU in Afganistan (Unama), scrie Mediafax.

"Cresterea numarului civililor ucisi sau raniti in 2013 vine dupa un declin inregistrat in 2012", regreta Unama, subliniind ca numarul mortilor in 2013 se apropie de recordul din 2011 (3.133 de morti).

Aceasta crestere decurge in special dintr-o "schimbare de dinamica" in conflict, generata de dezangajarea progresiva a Fortei Internationale a NATO in Afganistan (ISAF), care in 2013 a incheiat transferul de responsabilitate fata de securitatea tarii catre fortele afgane (350.000 de persoane) fragile si subechipate.

"Inchiderea bazelor militare internationale si reducerea operatiunilor aeriene si terestre ale ISAF (...) au oferit fortelor antiguvernamentale avantajul mobilitatii si capacitatea, in unele zone, de a ataca fortele afgane, mai implicate si mai expuse decat in anii precedenti", subliniaza Unama.

Citeste si:
Nu s-a stabilit o legătură între vaccinul Pfizer şi decesele din...
Nu s-a stabilit o legătură...

Cresterea numarului victimelor civile in 2013 a ridicat semne de intrebare asupra capacitatii fortelor afgane de a garanta securitatea tarii. NATO isi va incheia, la sfarsitul anului, misiunea de lupta in Afganistan si va retrage din tara cei 50.000 de militari care inca mai sunt prezenti acolo.

Sursa foto: Soldat Afganista, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri