Doi straini - inclusiv un ofiter spaniol in domeniul securtatii - si patru politisti afgani au fost ucisi in atac, intr-un sector puternic protejat al capitalei afgane, in apropiere de sediile unor ambasade si cladiri guvernamentale, a anuntat Basir Mujahid, un purtator de cuvant al Politiei din Kabul. Alti noua civili afgani au fost raniti, iar alti 47 afgani si straini au fost salvati din cladiri din apropiere, unde au fost blocati dupa ce fortele de securitate au izolat zona din jurul casei de oaspeti. Aceasta face parte din complexul Ambasadei Spaniei, potrivit unor paznici de la fata locului, noteaza Mediafax.

Acest atac, ultimul dintr-o serie vizand tinte straine la Kabul, a inceput vineri, catre ora locala 18.00 (15.30, ora Romaniei), cand un atacator sinucigas a detonat o masina-capcana in apropiere de casa de oaspeti, ceea ce le-a permis celorlalti trei atacatori inarmati sa ocupe pozitii si sa deschida focul asupra fortelor de securitate.

"Operatiunea a necesitat timp, deoarece voiam sa salvam oamenii blocati in cladiri din jur si a fost nevoie sa ne miscam prudent, corect din punct de vedere tacic", a declarat pentru Reuters Abdul Rahman Rahimi, comandantul Politiei din Kabul. Talibanii au revendicat responsabilitatea atacului asupra "casei de oaspeti a invadatorului", la doar cateva zile dupa ce presedintele Ashraf Ghani s-a intors de la o Conferinta de pace regionala, gazduita in Pakistan, unde a incercat sa obtina un sprijin in vederea relansarii negocierilor de pace cu talibanii, blocate anul acesta.

Guvernul lui Ghani este supus unor presiuni tot mai mari in contextul in care insurgenta talibana s-a extins, dupa ce fortele straine si-au incheiat anul trecut misiunea combatanta. Seful serviciilor afgane de informatii, care s-a opus incercarii lui Ghani de a implica Pakistanul in procesul de pace, a demisionat joi, scotand astfel la iveala disensiuni in cadrul aparatului de securitate.

Citeste si:

Talibanii afirma sambata, intr-un comunicat, ca este "rusinos" faptul ca autoritatile afgane nu au putut sa impiedice un atac in centrul capitalei. "Prezenta mujahedinilor nostri, inarmati si cu o masina incarcata cu explozivi intr-o zona atat de bine pazita, arata ca Allah este de partea noastra si cooperarea intre saraci si poporul musulman", afirma Zabihulla Mujahid, un purtator de cuvant taliban, citat in comunicat.

Miscarea islamista este macinata de lupte interne pentru putere, intre factiuni rivale care doresc suprematia, dupa ce talibanii au confirmat in iulie ca fondatorul miscarii, mollahul Mohammad Omar, a murit in urma cu doi ani. Insa acest lucru nu i-a impiedicat pe militanti sa obtina o serie de succese. Ei au cucerit si au preluat controlul, pentru o scurta perioada de timp, in septembrie, asupra orasului Kunduz (nord).

Atacul de vineri a avut loc in urma unui atac, separat, asupra aeroportului de la Kandahar (sud), in care au fost ucise 50 de oameni, atat civili, cat si membri ai fortelor de securitate. Talibanii lupta sa izgoneasca fortele straine din tara si sa doboare de la putere Guvernul sustinut de Occident.

Sursa foto: Oleg Zabielin / Shutterstock