Ucraina ar putea intra in incetare de plati dupa acutizarea crizei politice din tara, avertizeaza agentia Standard & Poor's (S&P), care a retrogradat vineri ratingul guvernului de la Kiev pentru a doua oara in trei saptamani, la nivelul "CCC", transmite Bloomberg.

S&P a mentinut perspectiva negativa asupra ratingului Ucrainei, acuzand un risc ridicat ca guvernul condus de presedintele Victor Ianukovici sa nu isi poata onora obligatiile financiare, potrivit Mediafax.

"Consideram acum ca este probabil ca Ucraina sa intre in incetare de plati fara o schimbare a situatiei in bine, la care nu ne asteptam", scriu analistii S&P.

Agentia a coborat ratingul guvernului ucrainean si pe 28 ianuarie, la nivelul "CCC+", dupa demisia premierului Mikola Azarov si suspendarea liniei de finantare de 15 miliarde de dolari oferita de Rusia la finele anului trecut pentru a-l determina pe Ianukovici sa se retraga dintr-un acord de liber schimb cu UE si sa ramana in sfera de influenta a Moscovei.

Ajutorul financiar a fost reluat marti cu o transa de 2 miliarde de dolari, platita cu scurt timp inainte ca fortele de ordine loiale guvernului sa incerce sa elibereze Piata Independentei din Kiev, epicentrul protestelor, dand nastere violentelor care au continuat pana joi inclusiv.

Decizia din noiembrie a presedintelui a fost urmata de trei luni de proteste pro-Vest si impotriva administratiei Ianukovici, care au ecaladat incepand de marti in ciocniri violente intre protestatari si fortele de ordine. Violentele de la Kiev si din alte orase mari din Ucraina s-u soldat incepand de marti noapte cu cel putin 77 de morti si peste 1.000 de raniti, potrivit presei internationale.

Guvernele din Uniunea Europeana au adoptat sanctiuni impotriva oficialilor ucraineni considerati vinovati pentru represiunea violenta a protestelor.

Ianukovici este presat de catre politicieni din tara si din strainatate sa se retraga, iar pietele financiare din Ucraina au inregistrat joi o revenire, investitorii anticipand ca s-ar putea ajunge in curand la o solutie.

Vineri dimineata, presedintia ucraineana si presa locala au anuntat ca s-a ajuns la un acord intre administratia Ianukovici, delegatia de ministri de Externe trimisi de UE la Kiev, reprezentantii Rusiei si liderii protestatarilor. Potrivit televizunii ucrainene, acordul presupune organizarea de alegeri prezidentiale anticipate si modificarea constitutiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri