Ucraina detine fonduri suficiente pentru plata datoriilor

Noul guvern al Ucrainei detine suficiente fonduri pentru plata datoriilor, dar urmeaza sa inceapa negocieri cu FMI pentru suplimentarea pe termen scurt a rezervelor valutare si stabilizarea finantelor tarii, a declarat premierul Arseni Iateniuk, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Ucraina este gata sa indeplineasca toate conditiile FMI, a spus Iateniuk, in timp ce guvernatorul bancii centrale, Stepan Kubiv, a precizat ca delegatia FMI va sosi la Kiev saptamana viitoare.

Guvernul, confirmat joi in functie de Parlament dupa inlaturarea presedintelui Viktor Ianukovici, vrea sa obtina un ajutor international de pana la 35 de miliarde de dolari, pentru urmatorii doi ani, pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata a tarii.

"Lucram la pasii necesari pentru primirea de ajutor international. Am vorbit cu Trezoreria SUA, cu liderii UE. Speram la instrumente rapide de credit si la obtinerea de fonduri valutare suplimentare", a spus premierul.

Grivna s-a apreciat vineri cu 7,5%, la 9,95 unitati pentru un dolar, dupa ce joi a scazut pana la 11,31 unitati pentru un dolar, cel mai redus nivel de la introducerea monedei, in 1996, potrivit datelor Bloomberg.

Citeste si:
Lăptăria cu Caimac vine la Bursa de Valori București
Lăptăria cu Caimac vine la...

Randamentul obligatiunilor Ucrainei in dolari, cu maturitate in 2023, a scazut cu 0,03 puncte procentuale, la un minim al ultimelor patru zile, de 9,59%. Banca centrala a anuntat vineri ca a limitat la 15.000 grivne (1.095 de euro) suma maxima care poate sa fie retrasa zilnic de la bancile din tara.

Guvernatorul bancii centrale a declarat miercuri ca rezervele valutare ale Uncrainei sunt de circa 15 miliarde de dolari, in scadere de la 17,8 miliarde de dolari la sfarsitul lunii ianuarie.

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul Ucrainei la nivelul CCC, aflat cu opt trepte sub nivelul recomandat pentru investitii si sub cel al Greciei si Egiptului.

"Capacitatea Ucrainei de a obtine finantare externa depinde in mare masura de cat de rapid poate forma un guvern care sa fie acceptat de populatie si sa conceapa un program economic coerent", a aratat Fitch.

Citeste si:
Oficial UE: Grecia si creditorii risca instabilitatea zonei euro
Oficial UE: Grecia si...

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat joi ca o delegatie a Fondului va merge in curand in Ucraina pentru a face o evaluare independenta a situatiei economice.

Statele Unite au oferit o garantie de imprumut de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, iar ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat joi seara, la Washington, ca tarile europene vor putea probabil sa faca o oferta de aceeasi marime.

Steinmeier urmeaza sa discute vineri cu Lagarde programul de ajutor.

Iateniuk a declarat anterior in Parlamentul de la Kiev ca regimul Ianukovici a transferat 70 de miliarde de dolari in conturi offshore, lasand goala visteria tarii.

Citeste si:
Deșeuri menajere românești în râurile ungare: Budapesta cere măsuri
Deșeuri menajere românești în...

Presedintele Vladimir Putin a cerut guvernului rus sa discute despre ajutorul financiar necesar Ucrainei cu reprezentantii FMI si ai G8. Saptamana trecuta, Rusia a suspendat aplicarea acordului de 15 miliarde de dolari convenit de Putin si Ianukovici in decembrie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri