Alegatorii vor avea de ales intre o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidata, a precizat deputatul Grigori Ioffe. Parlamentul acestei republici autonome a prevazut organizarea, la 30 martie, a unui referendum dar care se refera doar o simpla consolidare a autonomiei, potrivit Mediafax.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat in legatura cu cererea Parlamentului local din Crimeea, peninsula ucraineana prorusa, de a fi alipita Federatiei ruse, a anuntat joi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Aceasta informatie (despre cererea Parlamentului local al Crimeei) tocmai ne-a parvenit, presedintele a fost informat", a declarat Peskov, citat de agentia oficiala Itar-Tass.

Cu o populatie de doua milioane de locuitori, majoritatea etnici rusi, republica autonoma Crimeea este controlata, de facto, de fortele ruse din 28 februarie.

Citeste si:

Anterior, Parlamentul local a fost ocupat de persoane inarmate proruse si, in conditiile evolutiilor contestate de Kremlin, l-a numit in functia de premier pe Serghei Aksionov.

Parchetul General ucrainean a anuntat miercuri deschiderea unei anchete penale impotriva premierului Serghei Aksionov, precum si impotriva presedintelui Parlamentului local, Volodimir Konstantinov, pentru amenintare la adresa "integritatii" Ucrainei. Cei doi risca o pedeapsa de pana la zece ani de inchisoare.

Crimeea a fost "oferita" Ucrainei sovietice in 1945, de catre Nikita Hrusciov, care era originar din Ucraina. Pentru a stopa tendintele separatiste din Crimeea, Kievul i-a acordat in 1991 statutul de republica autonoma.

Sursa foto: captura google.com/maps