"Sunt impresionat in mod positiv de determinarea autoritatilor, simtul lor de responsabilitate si angajamentul pentru programul de reforme economice si transparenta", a declarat intr-un comunicat directorul departamentului pentru Europa al FMI, Reza Moghadam, noteaza Mediafax.

El a revenit dintr-o vizita la Kiev, unde s-a intalnit cu premierul Arseni Iateniuk. O delegatie a FMI a sosit marti la Kiev, unde va ramane pana pe 14 martie, pentru a evalua starea economiei ucrainene si a pune bazele unui viitor program de ajutor solicitat de autoritati.

Noul guvern, investit pe 27 februarie dupa demiterea presedintelui Viktor Ianukovici, a solicitat asistenta FMI, evaluand necesarul de finantare la cel putin 15 miliarde de dolari. "FMI este pregatit sa ajute poporul ucrainean si sa sustina programul economic al autoritatilor, pentru a readuce Ucraina pe drumul bunei guvernante economice", a asigurat Moghadam.

Programul precedent de asistenta destinat Ucrainei, de 15 miliarde de dolari, a fost intrerupt in 2011 din cauza refuzului autoritatilor de atunci de a aplica reformele cerute de Fond, intre care reducerea subventiilor pentru pretul gazelor. Din 2011, mai multe delegatii ale FMI au mers in Ucraina, dar discutiile au esuat de fiecare data.