Ucrainenii din Odesa ofera de la conserve de carne, la pachete de tigari si buchete de flori, intr-o campanie lansata in orasul-port din nord-vestul Marii Negre in vederea sustinerii armatei ucrainene aflata in dificultate, in eventualitatea unui atac rus, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

Numerosi locuitori se indreapta inca de la primele ore ale diminetii cu pungi din plastic spre statuia ducelui Armand-Emmanuel Richelieu, considerat fondatorul acestui oras in perioada Imperiului rus, la inceputul secolului al XIX-lea.
Monumentul, aflat la capatul celebrelor scari Potemkin, care duc spre port, a devenit in ultimele saptamani punctulde intalnire al sustinatorilor unitatii Ucrainei din orasul rusofon cu un milion de locuitori, unde mii de persoane participa la fiecare sfarsit de saptamana la manifestatii separatiste.
Actiunea are insa in vedere sustinerea materiala a celor 130.000 de militari din armata ucraineana, aflata in dificultate si echipata cu material invechit, in absenta finantarii necesare.
In consecinta, numeroase persoane au raspuns la aceasta campanie si aduc pungi din plastic pline cu conservede carne, cartuse de tigari sau echipamente in vederea aprovizionarii blindatelor cu carburant.
Maksim Gorbaciuk a venit la punctul de colectare cu portbagajul masinii plin cu buchete de lalele rosii si albe. "Cand am luat legatura cu organizatorii campaniei, mi-au spus ca nu mai este nevoie de nimic. Mi-au propus sa aduc flori, pentru a sustine moralul militarilor", povesteste barbatul, inginer la Odesa.
Campania in vederea strangerii de fonduri pentru militarii ucraineni a fost organizata pe Facebook, unde voluntari au pus la dispozitie un cont bancar deschis pentru strangerea sumelor de bani. "Am strans o suma si am stabilitcu militarii de ce au nevoie", explica Oleg Sapiro, om de afaceri local si unul dintre organizatorii actiunii.

Saci si saltele de dormit pentru vamesi

Toate lucrurile stranse sunt transportate intr-o baza a armatei aflata la 30 de kilometri de Odesa. Initiativele in vederea sustinerii armatei ucrainene au luat amploare in ultimele saptamani, dupa ce fortele ruse au preluat controlul asupra obiectivelor militare din Crimeea, iar Kievul a decis mobilizarea soldatilor, in eventualitatea unei confruntari.
In conditiile in care Ucraina este in pragul falimentului, autoritatile au cerut, la randul lor, cetatenilor sa sprijinearmata, prin intermediul unor clipuri publicitare, iar 33 de milioane de hrivne (2,3 milioane euro) au fost stranse in acest scop, potrivit Ministerului Apararii. Banii urmeaza sa fie folositi pentru a acoperi asigurarile de sanatate ale soldatilor.
"Oamenii nu doar simpatizeaza, ci vor sa ajute armata in aceste momente dificile", spune comandantul bazei delanga Odesa, Ivan Kalenik. "Banii donati de oameni simpli din intreaga tara arata ca problemele actuale ne unesc", adauga el.
Voluntarii din Odesa asigura ca actiunea nu se limiteaza doar la regiunea lor si ca se va extinde in estul Ucrainei, aflat in prima linie in cazul unei incursiuni a armatei ruse.
"Am ajutat vamesii din regiunea Harvok sa cumpere saci de dormit si saltele, pentru a trai in conditii normale", spune Oleg Sapiro. "Avem cereri si din alte regiuni, astfel ca vom trimite la Dniepropetrovsk uniforme impermeabile si lanterne", asigura el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Iohannis castiga procesul cu MApN: Generalul Ciuca, la sefia Armatei