"Locuitorii ai Donetk! Frati englezi! Momentul decisiv a venit!" se scandeaza in petitia lansata in mediul online (dar, care nu face nici o distinctie intre Anglia si Tara Galilor). Campania pare a parodia recentul referendum din Crimeea prin care locuitorii peninsulei au votat aderarea la "mama" Rusie si care a generat valuri de tensiuni in estul Ucrainei.

Orasul cu specific minier, puternic industrializat, ar fi fost infiintat in secolul al 19-lea de industriasul britanic John Hughes, originar din Tara Galilor. Localnicii l-au numit Ioan Yuz, iar orasul a fost numit initial Yuzovka. Ca urmare, mana de localnici care a semnat petitia solicita intoarcerea la vechea denumire a orasului, ca parte a Marii Britanii. "Slava lui John Hughes si orasului sau!" si celebrul dicton "God Save the Queen!", se mai scandeaza in petitie.

Parerile sunt impartite insa in Donetk. Recent, aproximativ 4.000 de oameni au manifestat, in orasul rusofil Donetk, situat in estul Ucrainei, arborand drapeluri ruse si cerand reinstalarea in functie a fostului presedinte Viktor Ianukovici. "Rusia, ajuta-ne!", "Ianukovici, ajuta-ne!", au scandat manifestantii, cerand demisia lui Serghei Taruta, un miliardar numit recent in functia de guvernator al regiunii.

Este prima data cand manifestantii cer reinstalarea in functia de presedinte a lui Viktor Ianukovici, demis in februarie de Parlament dupa violentele din Kiev, soldate cu peste 100 de morti. Serviciile de securitate ucrainene au anuntat arestarea lui Mihailo Ciumacenko, liderului organizatiei separatiste "Militiile populare din Donbas".

Sursa foto: Novosti Donbassa