O parte dintre locuitori orasului ucrainean Donetk au lansat o campanie satirica prin care propun ca localitatea sa adere la Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, pe motiv ca asezarea ar fi fost intemeiata de un industrias din Tara Galilor, conform folclorului local, scrie BBC, care citeaza site-ul publicatiei Novosti Donbassa.

"Locuitorii ai Donetk! Frati englezi! Momentul decisiv a venit!" se scandeaza in petitia lansata in mediul online (dar, care nu face nici o distinctie intre Anglia si Tara Galilor). Campania pare a parodia recentul referendum din Crimeea prin care locuitorii peninsulei au votat aderarea la "mama" Rusie si care a generat valuri de tensiuni in estul Ucrainei.

Orasul cu specific minier, puternic industrializat, ar fi fost infiintat in secolul al 19-lea de industriasul britanic John Hughes, originar din Tara Galilor. Localnicii l-au numit Ioan Yuz, iar orasul a fost numit initial Yuzovka. Ca urmare, mana de localnici care a semnat petitia solicita intoarcerea la vechea denumire a orasului, ca parte a Marii Britanii. "Slava lui John Hughes si orasului sau!" si celebrul dicton "God Save the Queen!", se mai scandeaza in petitie.

Parerile sunt impartite insa in Donetk. Recent, aproximativ 4.000 de oameni au manifestat, in orasul rusofil Donetk, situat in estul Ucrainei, arborand drapeluri ruse si cerand reinstalarea in functie a fostului presedinte Viktor Ianukovici. "Rusia, ajuta-ne!", "Ianukovici, ajuta-ne!", au scandat manifestantii, cerand demisia lui Serghei Taruta, un miliardar numit recent in functia de guvernator al regiunii.

Este prima data cand manifestantii cer reinstalarea in functia de presedinte a lui Viktor Ianukovici, demis in februarie de Parlament dupa violentele din Kiev, soldate cu peste 100 de morti. Serviciile de securitate ucrainene au anuntat arestarea lui Mihailo Ciumacenko, liderului organizatiei separatiste "Militiile populare din Donbas".

Sursa foto: Novosti Donbassa

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri