Merkel a fost intrebata de jurnalisti, la sfarsitul unei intalniri cu premierul canadian, Stephen Harper, asupra faptului daca germanii sunt pregatiti sa accepte efectele "dureroase" ale unor eventuale sanctiuni economice impotriva Rusiei. "Sper ca nu vom ajunge la aceasta", a declarat ea, adaugand: "Rusia are nevoie de schimburi si comert (...). Iata de ce Rusia are multe de pierdut", noteaza Mediafax.

Cancelarul a subliniat ca Europa trebuie sa-si revizuiasca politica sa energetica pe termen lung, cu scopul de a reduce dependenta sa fata de gazele si petrolul din Rusia. "Va fi formulata o noua pozitie in ce priveste politica energetica per ansamblu", a declarat ea, recunoscand ca Uniunea Europeana (UE) este in continuare dependenta de Rusia.

Uniunea Europeana a reactionat la decizia Moscovei de a lua sub control Crimeea, adoptand sactiuni impotriva unor rusi sau ucraineni prorusi. Saptamana trecuta, UE a adaugat pe lista alte 12 nume, majorand la 33 numarul persoanelor vizate de sanctiuni.