Trebuie "sa ne asiguram ca Europa poate fi mai independenta, mai coerenta, mai solidara in politica energetica", a subliniat seful statului francez intr-o declaratie comuna la Elysee, cu referire la dependenta mare a unor state europene de gazul rusesc, evidentiata de criza din Ucraina. Franta si Polonia intentioneaza "sa convinga toate tarile membre sa mearga in directia comunitatii europene a energiei, un proiect frumos", adaugat presedintele Francois Hollande, noteaza Mediafax.

La randul sau, premierul Donald Tusk considera ca proiectul, initiat de Polonia, este de natura "sa serveasca intreaga Uniune Europeana intr-o situatie critica legata de criza ucraineana". UE nu mai trebuie sa fie "dependenta de o singura sursa de aprovizionare - Rusia", a subliniat el, aratand "puritatea principiilor care ghideaza" Parisul si Varsovia.

De altfel, premierul polonez a mentionat "necesitatea de a investi in infrastructuri care vor permite conectarea intregii Uniuni Europene printr-o retea de gazoducte", precum si "energii noi". Premierul Donald Tusk a subliniat "posibilitatea" pentru Uniunea Europeana de a achizitiona gaz lichefiat din Statele Unite sau Australia cu care, a spus el, "dorim sa intram in contact cat mai repede posibil". "Dar exista, bineinteles, tarile meditareneene, partenerii sudici ai Uniunii Europene", a notat seful Guvernului de la Varsovia.

Potrivit lui Tusk, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, "si-a exprimat sustinerea" pentru aceasta propunere franco-poloneza, in timp ce presedintele Comisiei Europene si expertii de la Bruxelles lucreaza deja asupra acestor propuneri pentru summitul din iunie.