Operatiunea "antiterorista" lansata de catre Kiev cu scopul de a prelua controlul asupra estului Ucrainei de la separatisti prorusi pare sa fie un esec, la o luna de cand a fost lansata, iar bazinul Donbas se poate transforma in alta Transnistrie, avertizeaza un expert, citat de AFP si dat publicitatii de agentia Mediafax.

"Operatiunea s-a dovedit ineficienta deoarece fortele ucrainene nu erau pregatite pentru asa ceva", transeaza expertul militar Mikola Sungurovski.

Iaroslav Gonciar, adjunctul comandantului Batalionului Azov, o unitate de voluntari integrata in Garda Nationala ucraineana, are mai multe explicatii pentru acest esec: "tradarea politiei si opozitia populatiei, la nivel local, alaturi de incompetenta celor care planifica operatiunile".

Operatiunea lansata la 13 aprilie avea obiective precise, si anume dezarmarea rebelilor prorusi, eliberarea cladirilor ocupate (primarii, sedii ale administrasiei regionale, politiei si serviciilor secrete) si restabilirea autoritatii Kievului in regiunile Donetk si Lugansk, situate la frontiera cu Rusia si in care traiesc aproximativ sapte milioane de oameni.

"Nu vom permite Rusiei sa repete scenariul din Crimeea in estul Ucrainei", avertiza presedintele interimar Olaksandr Turcinov.

In Crimeea, grupari armate proruse - sustinute, se pare, de catre forte speciale din cadrul armatei ruse - au preluat controlul asupra regiunii, dupa care au organizat un referendum, in pripa, care a condus, in martie la alipirea la Rusia a acestei provincii din sud-estul Ucrainei, o actiune denuntata drept o anexare de catre Kiev si Occident.

Prorusii, mai puternici in prezent decat in urma cu o luna

In prezent, regiunile Donetk si Lugansk, care formeaza impreuna Donbas, scapa si mai mult controlului Kievului, in comparatie cu situatia de acum o luna. Prorusii au preluat puterea in majoritatea oraselor si controleaza o buna parte din aceste teritorii, cu exceptia notabila a posturilor de la frontiera cu Rusia si bazelor militare.

Duminica trecuta, "republicile populare" autoproclamate la Donetk si Lugansk au organizat un referendum asupra independentei lor, iar "republica" de la Donetk a cerut Kremlinului sa fie "alipita" la Rusia, o cerere la care, pentru moment, nu a primit raspuns.

Inca de la inceputul "operatiunii antiteroriste", fortele loiale Kievului au aratat ca nu erau in masura sa lupte in mod eficient impotriva insurgentilor, in decurs de cateva zile mai multe elicoptere apartinand armatei fiind doborate, iar blindate usoare si tancuri grele au fost capturate de catre rebeli, dupa ce au fost oprite intr-un sat de catre o multime ostila - imagini umilitoare pentru armata ucraineana.

"Intocmirea bilantului acestei operatiuni nu are sens. Nu exista niciun rezultat major, iar fortele ucrainene nu au absolut deloc mijloacele necesare restabilirii ordinii in regiune", afirma, la Kiev, Volodimir Fesenko, de la Centrul de Studii Politice Penta.

In opinia sa, operatiunea militara nu va fi in niciun caz suficienta pentru solutionarea problemei. "Nu va fi posibila pastrarea Donbasului cu forta. Acest lucru va fi posibil numai prin negocieri", adauga el, subliniind asupra necesitatii implicarii in proces a elitelor locale, in frunte cu miliardarul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, care este "pivotul" economic al estului ucrainean.

Daca operatiunea militara nu este dublata rapid de negocieri, "Donbasul se va transforma incet-incet in Transnistria", o regiune separatista prorusa din Republica Moldova, care nu este recunoscuta de catre nimeni, subliniaza Fesenko.

"Si exista variante si mai rele: un razboi lung si o escaladare a violentei, adica scenariul iugoslav", avertizeaza expertul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri