In timp ce economia infloritoare a Elvetiei a facut ca numele acestei tari sa fie sinonim cu un standard superior de viata, guvernul estimeaza ca aproximativ un angajat din zece se chinuie sa-si achite cheltuielile lunare, in ciuda faptului ca are un loc de munca full time, scrie New York Times.

Elvetienii sunt chemati in aceasta duminica la vot pentru a sustine sau nu cresterea salariului minim la 24,65 de dolari pe ora (22 de franci elvetieni). Daca propunerea va trece de aceste alegeri, Elvetia va fi tara cu cel mai mare salariu minim din lume, dublu fata de cel din Germania (11,64 dolari) sau fata de SUA (10,10 dolari).

In Romania salariu minim brut pe economie a crescut la inceputul acestui an de la 800 de lei la 850 de lei (260 de dolari).

"Exista multe nemultumiri in tara noastra bogata referitor la faptul ca angajati permanenti nu reusesc sa traiasca din salariile pe care le obtin", sustine Daniel Lampart, unul dintre initiatorii acestei propuneri, care a trezit pareri contradictorii.

Astfel, un fost angajat al Nestle, care a renuntat la locul de munca pentru a-si deschide propria cafenea, sustine ca deja nu isi mai poate permite sa angajeze pe pozitii full-time, chiar si pentru salarii mai mici decat cel propus.

Citeste si:
Salariul minim european: O solutie sau o masura care loveste...
Salariul minim european: O...

"Am trei angajati pe care ii platesc la ora pentru ture flexibile de cate trei ore, iar eu sunt aici in permanenta. Nu imi voi putea permite sa platesc un salariu minim de 4.000 de franci elvetieni pe luna", a declarat proprietarul cafenelei.

Chiar daca in Elvetia notiunea de saracie este un termen relativ datorita sistemului de asigurare care ofera conditiile de baza necesare unui trai decent, aceasta este a treia oara cand locuitorii sunt chemati la referendum pentru a decide valoarea muncii.

Potrivit statisticilor, aproape 340.000 de angajati castiga sub valoarea salariului mediu pe economie, doua din trei persoane fiind femei care lucreaza in retail, hoteluri sau servicii.

Pe de alta parte, Elvetia este privita ca unul dintre cele mai prietenoase medii de afaceri din Europa, insa unele dintre cele mai mari companii, printre care se numara si Nestle sau Swatch, sustin ca introducerea conceptului de salariu minim va afecta competitivitatea.

Citeste si:
Boris Johnson a semnatul acordul cu privire la Brexit
Boris Johnson a semnatul...

Doua treimi din joburile elvetiene sunt in zona IMM-urilor. "Aceasta initiativa va avea un efect de boomerang pentru Elvetia. Multe industrii vor fi obligate sa reduca numarul angajatilor intrucat acestia vor deveni prea scumpi pentru a putea fi pastrati. Cei mai afectati vor fi angajatii fara calificare", sustin reprezentantii IMM-urilor.

Sursa foto: Salariu minim, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Adevarul GOL-GOLUT: Elvetia deschide un restaurant pentru nudisti
Setari Cookie-uri