Rena Dourou, in varsta de 39 de ani, candidatul din partea Syriza, care nu era creditat cu sansa unei victorii, va conduce aceasta regiune strategica, dupa ce a castigat 50,8 la suta din voturi, fata de 49,1 la suta obtinute de contracandidatul sau socialist.

Alegatorii din Grecia au votat duminica pentru desemnarea primarilor si presedintilor de regiuni, in cel de-al doilea tur al alegerilor locale, organizat odata cu scrutinul europarlamentar. Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 99 la suta dintre buletinele de vot, Syriza, partidul lui Alexis Tsipras, candidatul stangii europene la presedintia Comisiei Europene, a obtinut, de asemenea, victoria in cea de-a doua regiune, Insulele Ionice, a carei capitala este orasul Corfu.

Partidul de stanga obtine astfel un prim avans la nivel regional, dominat de conservatorii din Noua Democratie (ND), partidul premierului Antonis Samaras, care a castigat sapte din cele 13 regiuni. Socialistii din PASOK sunt marii perdanti ai alegerilor regionale, la finalul carora nu au pastrat nicio circumscriptie, in conditiile in care s-au aflat la conducere in opt regiuni, potrivit Mediafax.

Citeste si:

Patru dintre presedintii de regiuni alesi duminica s-au declarat independenti, iar doi dintre acestia provin din randul socialistilor. In alegerile europene, dupa numararea a 96 la suta din buletinele de vot se confirma avansul Syriza, cu 26,5 la suta (6 mandate), fata de 22,7 la suta (5 mandate) pentru conservatorii premierului Samaras.

Partidul neonazist Zorii Aurii se afla pe locul trei, cu 9,3 la suta (3 mandate), in fata socialistilor din PASOK, redenumiti Elia, cu 8 la suta (2 mandate), noul partid de centru-stanga Potami (6,6 la suta, 2 mandate), comunistii din KKE (6 la suta, 2 mandate), partidul populist si nationalist Grecii Independenti (3,4 la suta, un mandat).

Sursa foto: Alegeri Grecia/Shutterstock.com