Presedintele ales al Ucrainei, Petro Porosenko (foto), a transmis oficialilor Uniunii Europene (UE) ca are nevoie de mai mult timp inainte de a se angaja asupra unui amplu acord economic si politic cu UE, au declarat surse informate despre aceste discutii pentru cotidianul Wall Street Journal.

Oficialii citati de cotidianul american au declarat ca nu au observat niciun indiciu ca Porosenko, care a castigat duminica alegerile prezidentiale din Ucraina, ar da inapoi in privinta acordului si se asteapta in continuare ca intelegerea sa fie finalizata in urmatoarele luni, scrie Mediafax. Acordul bilateral, care ar strange puternic legaturile Ucrainei cu UE, a reprezentat piesa centrala a crizei grave prin care trece tara. Presedintele rus Vladimir Putin se opune cu inversunare acordului, iar guvernul de la Moscova a amenintat chiar cu restrictii economice tarile din spatiul fost sovietic care semneaza intelegeri cu UE.

Decizia precedentului presedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, de a abandona acordul cu UE in favoarea unor legaturi mai stranse cu Rusia a declansat proteste violente, care au condus la inlaturarea regimului. UE a afirmat constant ca este gata sa semneze acordul cu Ucraina dupa alegerile prezindetiale.

Porosenko a vorbit luni, separat, cu cei mai importanti oficiali ai UE, presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, si seful Consiliului European, Herman Van Rompuy. Luni seara, seful de cabinet al lui Rompuy, Didier Seeuws, a transmis unor reprezentanti de rang inalt ai statelor membre ca Porosenko a cerut Consiliului timp suplimentar, au declarat persoane informate asupra discutiilor.

Presedintele ales al Ucrainei i-a transmis lui Rompuy ca va reveni si va anunta cand momentul va fi potrivit pentru semnare. Potrivit diplomatilor, Seeuws a afirmat ca Porosenko a cerut ca un comunicat emis marti noaptea dupa un summit al sefilor de guverne din tarile UE sa nu includa nicio referire la acordul cu Ucraina. Acordul nu a fost mentionat nici in proiectul de comunicat si nici in versiunea finala.

Doi consilieri care cunosc discutia dintre Barroso si Porosenko au declarat penrtru Wall Street Journal ca partea ucraineana a semnalat ca intentioneaza in continuare sa semneze intelegerea. Presedintele ales al Ucrainei nu a inaintat, insa, o data precisa. In martie, UE a semnat un acord de asociere politica cu Ucraina, dar a amanat finalizarea capitolelor cruciale privind schimburile comerciale si economia.

Potrivit unor diplomati europeni, acordul de asociere ar putea fi semnat la 27 iunie, cand vor fi parafate intelegeri similare cu Georgia si Republica Moldova, in timp ce alti oficiali considera ca ar putea fi nevoie de mai mult timp, posibil cateva saptamani.

Sursa foto: Wikipedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri